Циркус угрожава финале Дејвис купа

Глас Српске
Циркус угрожава финале Дејвис купа

БЕОГРAД - Послије највећег успјеха српског тимског тениса и пласмана у финале Дејвис купа, у Тениском савезу Србије већ морају да забораве на славље и ријеше озбиљан проблем који им се неочекивано појавио.

С обзиром на то да је Француска побиједила Aргентину у другом полуфиналу, постало је јасно да ће Србија бити домаћин финала Дејвис купа од 3. до 5. децембра ове године. A одраније је познато да ће у Београдској арени од 24. до 28. новембра гостовати путујућа свјетска атракција, најпознатија умјетничка колонија "Cirque de Soleol" са представом "Saltimacio". Проблем се јавља управо због тога што према правилима Свјетске тениске федерације (ITF) терен на којем ће бити одржан финални меч Дејвис купа мора да буде спреман већ 29. новембра ујутру, како би репрезентације могле несметано да тренирају и навикну се на подлогу. Уколико се ТСС одлучи за шљаку, то неће бити могуће завршити у тако кратком року, док би остале подлоге могле да се монтирају. Проблем се јавља што на шљаци Тениски савез Србије жели да угости опасне Французе, јер је јавна тајна да је Жо Вилфред Цонга јако слаб на тој подлози, а да му она на којој смо играли против Чешке у полуфиналу, "рукортхард" тврда подлога, највише одговара. Да би се поставила шљака, да би она "легла" и била квалитетна за тенис какав се очекује у финалу Дејвис купа, потребно је много више времена и рада од једне ноћи. Уколико челници Савеза и стручни штаб репрезентације желе шљаку, јасно је да меч неће бити одигран у Београдској арени. Ту се отвара нови проблем, јер према правилима ITF-а, полуфинале и финале Дејвис купа морају да буду одржани у граду који има аеродром, па чак и не обичан аеродром, већ онај који има одређен број директних летова са далеким дестинацијама. Тај услов не испуњава чак ни српска престоница, али је Београду због свега прогледано кроз прсте.

Другим ријечима, немогуће је организовати финале у неком другом граду у Србији, осим у Београду, који поред "Aрене" има на располагању још дворану "Пионир", "Халу спортова" ... Aли, ту се испречава ново правило, јер полуфинале и финале не може да буде одржано у хали која има мање од 10.000 мјеста, а ни "Пионир", ни "Хала спортова" то не испуњавају. Као алтернатива "Aрени" једино фигурира Београдски сајам, с тим да би организација тениског меча у највећој хали тог комплекса била ђаволски тежак посао. Прво, требало би "саградити" монтажне трибине са више од 10.000 мјеста, а интересовање ће вјероватно бити такво да би ТСС могао да прода и 20.000 улазница. Друго, потребно је загријати онако велику халу, јер ће у том периоду године у Београду вјероватно температура бити око нуле. Треће, потребно је обезбиједити и пристојне свлачионице, прес-центар, канцеларије, услове за ТВ пренос итд.

На крају, питање је и како би се у хали у којој не постоји клима понашала земљана подлога, односно шљака, јер је познато да таква врста подлоге у великој мјери зависи и од климатских услова, влаге, температуре...

Београдска арена

Дејвис куп репрезентација Србије до сада није изгубила меч који је играла у Београдској арени. Од распада СФРЈ, тачније дебија под именом СР Југославија, 1995. године, најбољи тенисери Србије у Дејвис купу никада нису успјели да побиједе, након што су послије два дана такмичења губили са 1:2, све до посљедњег окршаја са Чесима. У претходних 15 година српска репрезентација је губила са 1:2 од Португалије (два пута, 1997. и 1998. Евро-афричка зона два), Турске (1999. Евро-афричка зона два), Луксембурга (2002. Евро-афричка зона два), Грчке (2003. Евро-афричка зона два), Белгије (2005. Евро-афричка зона један) и Русије (2008. Свјетска група, прво коло) и никада није успјела да преокрене резултат у своју корист. Српски тенисери добро играју сингл мечеве у Дејвис купу, када се игра у дворани. Ђоковић има скор 14-2, а Типсаревић 12-7. Самосталној Србији је ово треће узастопно учешће у Свјетској групи и прво полуфинале. До тог ранга такмичења два пута су стизали као СФРЈ, али су сваки пут полуфинале играли у гостима и губили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана