ЦИК објавио финансијске извјештаје: Ко су донатори и на шта су странке трошиле новац у кампањи?

ГС
Foto: CBBiH

САРАЈЕВО- Централна изборна комисија (ЦИК БиХ) објавила је извјештаје о промету посебног рачуна за финансирање изборне кампање. У извјештају се налазе подаци на шта су политичке странке и кандидати трошили новац током кампање као и подаци о донацијама.

У складу са новим одредбама Изборног закона Босне и Херцеговине и Закона о финансирању политичких странака, све политичке странке и независни кандидати који су учествовали на Локалним изборима 2024. године, имали су обавезу да три дана прије дана одржавања избора Централној изборној комисији Босне и Херцеговине поднесу извјештај о промету посебног рачуна за финансирање изборне кампање.

"Политичке странке и независни кандидати били су у обавези да извјештај о промету посебног рачуна за финансирање изборне кампање поднесу 03.10.2024. године. Извјештај обухвата период од дана подношења пријаве за овјеру за изборе до 02.10.2024. године. Извјештаје је доставило 111 политичких странака и 157 независних кандидата, док 5 политичких странака и 32 независна кандидата нису доставили наведене извјештаје", саопштено је из ЦИК-а.

Извјештај садржи све изворе новчаних и неновчаних донација, датум и износ такве уплате; извјештај о свим трошковима (расходима) изборне кампање, као и рачунима добављача и извршилаца услуга, с ажурираним подацима до дана подношења извјештаја.

На примјер, у извјештају Савеза независних социјалдемократа (СНСД) може се видјети да је највише новца за оглашавање у медијима отишло ифрми К2 д.о.о 140.000 КМ и РТРС-у - 105.000 КМ. Такође, СНСД је на оглашавање на РТВ БН потрошио скоро 30.000 КМ. Цијели извјештај о трошковима оглашавања СНСД-а можете прочитати ОВДЈЕ.

Укупно за трошкове пропаганде СНСД је потрошио 635.984 КМ. У извјештају се може пронаћи списак донатора странке међу којима је нпр. и бизнисмен Будимир Станковић.

Партија демократског прогреса (ПДП) за оглашавање на РТРС-у потрошила је 50.076 КМ док је телевизији БН плаћено око 93.000 КМ. Америчкој компанији МЕТА, у чијем власништву су мреже "Фејсбук" и "Инстаграм" плаћено је нешто више од 17.000 КМ током изборне кампање.

Око 83.000 КМ потрошено је за билборде компаније "Метромедија" што је било видљиво у Бањалуци гдје су доминирали плакати и слогани ПДП-а, тј. Драшка Станивуковића. Цијели извјештај пронађите на ОВОМ ЛИНКУ. ПДП-у су новац донирали Бранислав Бореновић, Драшко Станивуковић, Небојша Дринић и многи други, видљиво је из списка донација.

Странка демократске акције (СДА) је за пропаганду потрошила 659.910 КМ, ХДЗ БиХ 441.871 КМ, СДП 765.904 КМ, НиП 573.379 КМ.

Српска демократска стрнака (СДС-воља народа) на рекламе је потрошила 223.505 КМ (од тога скоро пола за огласе на РТВ БН), а Социјалистичка партија (СП) 225.451 КМ.

У ЦИК-у напомињу да трошкови изборне кампање које су политичке странке пријавиле у финансијским извјештајима нису коначни, преноси Мондо.

"Политичке странке и независни кандидати који су учествовали на изборима, дужни су у року од тридесет дана од дана објављивања изборних резултата у Службеном гласнику БиХ, поднијети и финансијски извјештај за период од дана подношења пријаве за овјеру за изборе до дана овјере резултата избора (постизборни финансијски извјештај). Тек у постизборном финансијском извјештају, политичке странке и независни кандидати пријављују укупне трошкове изборне кампање. За недостављање наведеног извјештаја, Централна изборна комисија БиХ може изрећи новчану казну за политичке странке до 10.000 КМ, а за независне кандидате до 2.000 КМ", подсјећају у Централној изборној комисији.

Информација о поднесеним извјештајима о промету посебног рачуна за финансирање изборне кампање за локалне изборе 2024. године заједно с достављеним извјештајима објављена је на веб страници Централне изборне комисије БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана