ЦИК БиХ: Прецизирана процедура именовања чланова бирачких одбора

Срна
ЦИК БиХ: Прецизирана процедура именовања чланова бирачких одбора

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ саопштила је да је процедура именовања чланова бирачких одбора детаљно прецизирана Правилником.

У саопштењу ЦИК-а се наводи да су у мају усвојили пречишћен текст Правилника о утврђивању квалификација у поступку именовања чланова бирачких одбора, који је објављен у Службеном гласнику БиХ и на њиховој званичној страници.

- ЦИК БиХ је посебну пажњу у подзаконским актима посветио резервном саставу у случају недовољног броја приједлога за чланове бирачких одбора од политичких субјеката, који се доставља свим политичким субјектима, те се у изјавама које потписују кандидати за чланове посебно наглашава да се обавезују да присуствују раду на бирачком мјесту - истиче се у саопштењу.

Из ЦИК-а наглашавају да се тиме спречава појава са прошлих избора у БиХ када су чланови масовно одустајали од чланства у бирачком одбору чак и на сам дан избора.

- У складу са чланом 10 став /15/ Правилника на одлуку изборне комисије о именовању бирачког одбора може се уложити приговор у року од 24 часа од пријема одлуке о именовању. Уколико политички субјект није задовољан одлуком изборне комисије по приговору има право ЦИК-у поднијети жалбу, како је прописано одредбама члана 2.19 став четири Изборног закона БиХ - појашњава се у саопштењу.

ЦИК БиХ позива политичке субјекте да воде фер и поштену изборну кампању, а посебно да воде рачуна да својим јавним иступима не обмањују јавност о изборном процесу у БиХ.

У саопштењу се наглашава и да ЦИК БиХ одбацује неистине објављене у саопштењу политичке странке Народ и правда од 27. октобра у којем је, између осталог, наведена забринутост "за интегритет изборног процеса с обзиром на то да ЦИК ни до данас није доставио критеријуме са инструкцијама за избор чланова бирачких одбора, што може за резултат имати компромитован цјелокупни изборни процес".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана