Борјана Кришто: Изградићемо повјерење у Предсједништву БиХ

Жељка Домазет
Борјана Кришто: Изградићемо повјерење у Предсједништву БиХ

У Предсједништву БиХ неопходни су повјерење на здравим основама и толеранција која уважава све разлике које постоје између три политичара, представника три народа која су прије два десетљећа били у конфликту, да не кажем у рату и на томе треба радити.

Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" кандидат Хрватске демократске заједнице БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ Борјана Кришто.

ГЛAС: Каква су Ваша очекивања од предстојећих избора?

КРИШТО: Прије свега, држим да су ови избори готово од историјског значаја за БиХ у цјелини. Надам се да су тога свјесни и политичке странке и кандидати, али и бирачи. Прије свега, очекујем висок степен одговорности у односу на изборни процес, како кандидата и странака, тако и самог бирачког тијела. Када је ријеч о политичким странкама и кандидатима, надам се да ћемо сви показати довољно политичке толеранције и културе дијалога како бисмо бирачима омогућили прилику да изаберу оне странке и кандидате који имају политичку вјеродостојност и програме који нуде просперитет државе, народа и грађана који живе у њој. Од бирача очекујем високу излазност која ће гарантовати давање легитимности. И наравно, очекујем побједу ХДЗ-а БиХ и мене.

ГЛAС: Колико гласова бирача очекујете?

КРИШТО: ХДЗ је у својој стратегији поставио јасне циљеве. Они укључују високу излазност бирача, чак више од 60 одсто, што би обезбиједило око 130.000 гласова колико очекујемо од ових избора. Када је ријеч о хрватском бирачком тијелу, посебно о избору хрватског члана Предсједништва, добар дио бирачког тијела не основу искуства од прошлих избора, али и под утицајем неких политичких странака стиче утисак да се самим изборима у земљи ништа битно и не мијења, те не желе да учествују на изборима. Ми стално радимо на свијести бирача да бисмо их убиједили да су ови избори веома битни, прије свега, за Хрвате, а затим и за странке па тако и ХДЗ БиХ. Позивамо их да изађу на изборе, а нека свој глас дају онима који имају њихово повјерење.

ГЛAС: Шта ћете прво урадити ако постанете члан Предсједништва БиХ?

КРИШТО: Тешко је одговорити на ово питање. Предсједништво БиХ кроз протекле четири године често је било мјесто политичког, па ако хоћете и националног конфликта. Сама та чињеница подразумијева потребу изградње једног новог односа и стварања климе толеранције, повјерења и уважавања. Повјерења на здравим основама, толеранције која уважава све разлике које постоје између три политичара која заступају три народа који су прије два десетљећа били у конфликту, да не кажем у рату.

ГЛAС: Шта нудите у свом програму?

КРИШТО: Мој политички програм ослоњен је на изборни и политички програм ХДЗ-а БиХ што је логично. Он је дефинисао кључне теме у својој изборној стратегији. Кључна тема о којој говоримо кроз кампању су економска питања. Питања незапослености, корупције, енергетике, фискалне политике и бројна друга питања дио су нашег економског програма. Наш програм дефинисао је социјална питања и социјалну осјетљивост као приоритетна. Питања правне државе, уставних промјена такође су теме које смо разрадили у нашем програму осмишљеном од 2010. до 2014. године. Наравно да ћемо поред ових тема третирати и све друге политичке и животно важне теме.

Политичко искуство

ГЛAС: Како бисте оцијенили остале кандидате?

КРИШТО: Тешко је бити објективан у процјени и анализи кандидата и њихових кампања. Оно што сматрам својом предношћу свакако је јака странка која стоји иза мене, као и препознатљива и вјеродостојна политика. Имам довољно политичког искуства и вјерујем да сутра могу адекватно артикулисати политику странке у Предсједништву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана