Борис Јеринић, кандидат СНСД-а за градоначелника Добоја: Циљ још бољи, љепши и просперитетнији град

Закупљен простор
Борис Јеринић, градоначелник Добоја
Foto: Град Добој | Борис Јеринић, градоначелник Добоја

Добој ће засигурно бити једно од мјеста у Републици Српској које млади људи бирају за своје живљење. Нема улице, нити мјесне заједнице за коју немамо план реконструкције, уређења и побољшавања стандарда.

Каже ово кандидат СНСД-а за градоначелника Добоја и актуелни први човјек овог града Борис Јеринић и наглашава да, на основу онога што је урађено у протекле двије године, колико је градоначелник, очекује велику подршку.

- Очекујем и гласове оних који никада до сад нису гласали, јер у Добоју су видљиве позитивне промјене - истиче Јеринић.

Које активности су обиљежиле Ваш мандат?

ЈЕРИНИЋ: Двије године рада су иза мене и понекад ми се чини као да је то период од два мјесеца, јер је брзо прошао управо захваљујући динамици рада, започетим и реализованим пројектима. Наравно, многе коцкице су се посложиле да би било тако и ја сам заиста дубоко захвалан Влади Републике Српске, предсједнику Републике и српском члану Предсједништва БиХ, који су дали помоћ и координацију у том смислу. Добре идеје су постојале и саме су се наметале, имајући у виду специфичан положај Добоја и његов значај многоструке раскрснице па је уз ту подршку и разумијевање виших нивоа власти овај град у рекордном року постао највеће градилиште Српске. Не знам јесу ли људи потпуно свјесни тога колико много је урађено, али када све побројимо, ја први осјетим страхопоштовање пред величином онога што се одвија пред нашим очима -  аутопут 5C, уређење корита ријеке Босне, спортска дворана, нова општа болница, стотину станова за младе брачне парове, реконструкција улица у градском језгру, обнова и адаптација културно-историјских здања као што су Владичански двор, Соколски дом и Културни центар, изградња спортске дворане за Медицинску школу (заједнички пројекат Владе Србије и Добоја), затим мноштво мањих пројеката у оквиру помоћи спортским клубовима, уређења градског стадиона, модерне LED расвјете, инфраструктура у мјесним заједницама... Списак је подугачак, а добра комуникација са Жељком Цвијановић, Радованом Вишковићем и Милорадом Додиком је свакоме од  ових пројеката донијела подршку. То је и разлог да сам истински поносан, јер захваљујући овим људима и упорном раду могу рећи да сам иза себе оставио више него поједине колеге начелници, који су деценијама на тој функцији.

Какав је Ваш  план вођења кампање, имајући у виду епидемију и на који начин ћете се супротставити својим противкандидатима?

ЈЕРИНИЋ: Са својим тимом се трудим да у потпуности поштујем све мјере и препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације. Тако је већ мјесецима и већ нам је постала мантра: "Маске и дистанца", али и сталне активности. Максимално смо ажурни на друштвеним мрежама и тим путем грађанима преносимо све што радимо, тако да свако ко жели да буде у току онога што радимо има најбржи пут до информација. Веома сам поносан на одборничке кандидате, сви су изузетно активни кроз своје мјесне одборе. Наш једини циљ јесте бити и у добру и злу са грађанима, што је једна од водиља рада СНСД-а.

Када су у питању моји противници, принципијелно не желим да ту ишта коментаришем. Сматрам да сам за ове двије године показао оно што је суштински дио мене, мога васпитања и живљења. Рођен сам у Добоју, живим у граду који волим, са људима с којима сам одрастао и који су ми пријатељи и дијелим све проблеме са својим суграђанима. У складу са једном Черчиловом девизом: "Немој да се жалиш и немој да објашњаваш" понашам се и у предизборној кампањи и водим се правилом: "Реци ко си, шта си и шта хоћеш". Противкандидати мене и мој тим не интересују. Нека они бирачима објашњавају ко су и шта су. Ми инсистирамо на путу развоја, просперитета и реализације започетих пројеката. Е сад, бирачи треба да нас подрже ако им се допада то што радимо и планирамо, а ја знам да имамо подршку и да ће гласати за нас, за СНСД. Ни у кампањи ни изван ње немам ни времена, ни воље да се бавим периферним стварима. Објашњења обично траже они који немају добре намјере, а ја имам само један циљ - још бољи, још љепши и још просперитетнији Добој. 

Ослањате ли се на страначку инфраструктуру или очекујете и нове гласове, подршку такозваних неопредијељених гласача?

ЈЕРИНИЋ: СНСД има моћну и многобројну инфраструктуру па и ако бисмо се ослонили само на гласове својих чланова и њихових породица и тада бисмо однијели убједљиву побједу. И поред тога лично очекујем велику подршку симпатизера, али и оних који никада до сад нису гласали, јер у Добоју су видљиве позитивне промјене. Мислим да је овај двогодишњи период огроман корак, али ипак се не може све завршити сада и одмах. Зато своју наду и будући рад улажем у десетогодишњи план развоја града, пажљиво и реално осмишљен пут. Добој ће засигурно бити једно од мјеста у Републици Српској које млади људи бирају за живљење. Нема улице, нити мјесне заједнице, за коју немамо план реконструкције, уређења и побољшавања стандарда.

Пандемија већ данас оставља посљедице широм свијета, сигурно те посљедице неће заобићи ни Републику Српску па ни град Добој. Како даље?

ЈЕРИНИЋ: Пандемија јесте гигантски проблем, али предаја и депресивност нису рјешење. Пратићемо препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације, уз жељу и циљ да имамо што мањи број људских жртава. Све остало се да пребродити. Превазишли смо ратове, поплаве, побиједићемо и пандемију. Пуно пута смо доказали да смо, суочени са злом, херојски народ! Прва ствар коју морамо сагледати реално и хладне главе је чињеница да цијели свијет има проблем и да на глобална кретања не можемо утицати. Оно што нам буде наметнуто, као члану међународне заједнице, морамо поштовати и при томе тражити најбоља могућа рјешења на локалу. У оквиру нашег града, свакако, нећемо доносити било какве мјере без договора са Владом Републике Српске, а које се тичу било понашања и рада, било помоћи, подстицаја и слично. Циљ свих нас је да нам суграђани буду здрави, а за све остало рјешење ћемо пронаћи. Ако посматрамо наше проблеме не као неку неминовну судбину која нас вуче на дно, већ као шансу да нешто урадимо, већ смо урадили добар дио посла. Ако успијемо да на такав начин размишљамо, да укажемо суграђанима да је њихов став према проблемима битнији него тежина проблема, завршили смо пола посла. Људи ће схватити да су изолација, лоша економска ситуација, незапосленост... ствари са којима можемо да се боримо, мијењамо их у нашу корист, а да је оно што је наша предност  потенцијал који имамо и који не користимо довољно. Домаћински однос, инсистирање на радном менталитету и васпитању, дисциплина и узајамно поштовање, ослањање на добра рјешења струке, коришћење предности административног центра и саобраћајне раскрснице - све су то елементи које морамо искористити да бисмо испливали из проблема.

Међу првим сте локалним заједницама које су усвојиле нацрт буџета за 2021. годину. Зашто тако рано и да ли ћете успјети у законским оквирима усвојити буџет, имајући у виду да су избори пролонгирани?

ЈЕРИНИЋ: Околности су нас натјерале на овакве потезе. Не бих да коментаришем поступке који су довели до могућности да локалне заједнице буду доведене у позицију привременог финансирања, али морам да кажем да смо натјерани да употријебимо сву снагу и памет да предуприједимо лоше посљедице. Упркос свему, има нас који знамо како се савјесно и одговорно ради свој посао. Морам се понављати па опет напоменути да сам током своје каријере учио од најбољих те да и у оваквим ситуацијама имам водиљу и подршку од руководилаца који ми на вријеме указују на све замке политике. Цијела прича у вези са пролонгирањем избора је управо била и пријетња нормалном функционисању локалних заједница, јер крај године је вријеме када наше локалне скупштине доносе одлуке од животне важности за функционисање заједнице. Да, успјели смо на вријеме учинити потезе који ће нам омогућити да избјегнемо блокаде. Да, све ће бити урађено у законским оквирима. И да, побиједићемо на изборима, упркос свим опструкцијама, да бисмо могли да наставимо започету мисију и бринемо о заједничкој будућности.

Каква је Ваша визија Добоја за десет година?

ЈЕРИНИЋ: Желим да за десет година Добој буде град младости и то је једна од мојих основних визија. Останак и рад у свом граду, отвореном према иновативним рјешењима, имплементирању идеја које ће валоризовати рад, залагање, материјализовање образовања, симбиозу цивилног друштва, приватног сектора, универзитета, јавних институција. Желим да се оствари атмосфера у којој ће до изражаја доћи иницијатива, акција и борба за појединца у оквиру успјешног друштва. Да би се све то остварило, морамо сви заједно засукати рукаве, много и квалитетно радити. Вјеровати једни другима, а свој посао обављати најбоље могуће. Чувати традицију, поштовати оно што су нам преци сачували, одржавати тренутне ресурсе и надоградити их тако да сви буду поносни што су дио ове заједнице. Ја ћу, свакако, изгарати на том задатку. Моја генерација је можда добила врло захтјеван моменат и крупан залогај, али достојанство живљења је вриједно тога. И политички, а и генерацијски, спремни смо за борбу. А спремни смо и за побједу и све њене терете и задатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана