Биралишта затворена, до 19.00 часова гласао 56,28 одсто

Глас Српске
Биралишта затворена, до 19.00 часова гласао 56,28 одсто

СAРAЈЕВО - Према непотпуним подацима, у БиХ је до 19.00 часова гласало 56,28 одсто гласача, у Републици Српској 54,34, Федерацији БиХ 55,1 и Брчко дистрикту нјих 63,58 одсто.

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је да је излазност у неким општинама износила око 80 одсто и више, у већини општина од 60 до 80 одсто, док је у око десетак општина одзив била између 40 и 50 одсто. Најнижи одзив гласача био је на подручју општине Зворник 41, 68 одсто.

Хаџиабдићева је на конференцији за новинаре ЦИК-а БиХ у Сарајеву рекла да је у седам дипломатско-конзуларних представништава гласало је 68 одсто регистрованих бирача. "Ови подаци говоре да ће БиХ на овим изборима имати највећи одзив гласача од 2002. године", нагласила је Хаџиабдићева.
   
Она је нагласила да у 19.00 часова нису затворена сва биралишта у БиХ, јер се на некима од нјих, посебно у већим општинама, затекао велики број бирача. Према нјеним ријечима, након 19.00 часова остала су отворена биралишта у Зеници, Тузли, Зворнику, Тешнју, Невесинју, Бугојну и центру Сарајева.

Предсједник ЦИК-а је рекла да током дана није било значајнијих кршенја изборног процеса.

    "Од почетка изборне шутнје до вечерас у ЦИК је стигло укупно 52 преговора. Од тога се на изборну шутнју односи седам приговора, за нјих пет је надлежан ЦИК, а за два општинске изборне комисије. На повреде на бирачким мјестима односи се 45 приговора и сви су у надлежности општинских изборних комисија", навела је Хаџиабдићева.

Детаљан одзив бирача до 19 часова  можете преузети и погледати овдје.

ДО 15.00 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 35,71 ОДСТО БИРАЧА

САРАЈЕВО - У БиХ до 15.00 часова гласало је 35,71 одсто бирача, од чега у Републици Српској (РС) 35,78 одсто, Федерацији БиХ 35,49 одсто, а у Брчко дистрикту 42,40 одсто, рекла је на предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) Ирена Хаџиабдић.

Она је додала да се подаци односе на 139 општина у БиХ, док три нису доставиле податке.

  Хаџиабдићева је на конференцији за новинаре, одржаној у Главном центру за бројање гласачких листића у "Зетри" у Сарајеву, рекла да је у највећем броју општина гласало близу 40 одсто бирача, док је у општинама Мостар/Источни Мостар и Калиновик излазност била преко 60 одсто.

  Према њеним ријечима, најмања излазност је забиљежена у Тузли, 13 одсто.
               
        Говорећи о излазност грађана до 15.00 часова у односу на протекле локалне и опште изборе, Хаџиабдићева је рекла да је рано давати прогнозе, објаснивши да је на протеклим локалним изборима у овом временском периоду излазност била између 36 и 50 одсто на нивоу општина, а да је до краја гласања генерално била већа само за пет одсто.

        "На свим бирачким мјестима били су чланови ЦИК-а који су примјетили велику заинтересованост грађана да гласају", рекла је Хаџиабдићева, додавши да није могла коментарисати резултате гласања у иностранству.

        Она је нагласила да изборна тишина траје до 19.00 часова, без обзира што ће нека гласачка мјеста бити отворена дуже и додала да је ЦИК до сада примила седам приговора од којих је пет у њеној надлежности, а два у надлежности општинских изборних комисија.

Детаљан одзив бирача до 15 часова  можете преузети и погледати овдје.

До 11.00 часова гласало 13,48 одсто бирача

На општим изборима у БиХ до 11.00 часова гласало је 13,48 одсто бирача, саопштила је у Сарајеву предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ Ирена Хаџиабдић,        

Према њеним ријечима, одазив бирача у Федерацији БиХ до 11.00 часова износио је 14,11 одсто, у Републици Српској 12,13 одсто, док је у Брчко дистрикту гласало 19,73 одсто регистрованих бирача.


        Највећи одзив - између 20 и 30 одсто - забиљежен је у општинама Купрес, Столац, Хан Пијесак, Соколац, Србац и Чајниче, а најслабији између 14 и 15 одсто у општинама Доњи Вакуф, Фојница, Рибник, Рогатица и Оџак.
        
        До 11.00 часова у Амбасади БиХ у Норвешкој од 52 регистрована бирача гласало је њих пет, у Бечу 17 од 65 регистрованих, Берлину 21 од 198, Минхену 13 од 77, Штутгарту 93 од 528, Франкфурту 20 од 99 и у Копенхагену шест од 46 регистрованих бирача.
        
        Оцијенивши да је повећан интерес бирача за излазак на изборе, Хаџиабдићева је поново позвала гласаче да данас искористе своје право.

        На конференцији за новинаре предсједница ЦИК-а потврдила је да је јутрос свих 5 269 гласачких мјеста у БиХ отворено, као и седам у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству.

        "На 68 гласачких мјеста забиљежена су незнатна кашњења од пет до 15 минута, а једино значајније кашњење било је у општини Зворник, на гласачком мјесту у Табанцима, гдје је кашњење износило два часа", навела је Хаџиабдићева и додала да ће у Табанцима гласачко мјесто бити због овог кашњења затворено у 21.00 час.

        Наводећи да је ЦИК примио пет приговора за кршење изборне тишине, од којих је један из надлежности општинске изборне комисије, Хаџиабдићева је објаснила да се приговори односе на подјелу пропагандног материјала и летака у којима се врши утицај на бираче.

        ЦИК-у је стигло и пет приговора о повредама процедура на бирачким мјестима, од којих је само један из његове надлежности, док су остали у надлежности општинских изборних комисија.

        Хаџиабдићева је навела податак да је путем СМС поруке могућност да провјере мјесто на којем могу да гласају до сада искористило 90 000 бирача у БиХ.

        Члан ЦИК-а Ведран Хаџовић истакао је да избори протичу безбједно, а да се једини инцидент јутрос десио у Сребренику, када је једна жена оборила бирачку кутију, јер је била незадовољна што њени синови не могу да гласају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана