Бакир Изетбеговић: Силајџића сматрам јединим ривалом

Жељка Домазет
Бакир Изетбеговић: Силајџића сматрам јединим ривалом

Морамо да откочимо реформске процесе који су лошим политичким процјенама закочени прије четири године. Треба нам европски пут који није ништа друго већ увођење европских стандарда у БиХ.

Нагласио је то у интервјуу "Гласу Српске" кандидат Странке демократске акције за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

* ГЛАС:Колико гласова бирача очекујете? Мислите ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Процјене су незахвалне, с обзиром на то да се и на овим изборима очекује сегментирање бошњачких гласова на бошњачке кандидате за члана Предсједништва БиХ, али и на кандидата СДП-а за хрватског члана Предсједништва БиХ. Без обзира на излазност бирача, а желио бих да она буде већа него на прошлим изборима, очекујем да ће за избор бошњачког члана Предсједништва бити потребан релативно мањи број гласова него на изборима 2006. године. Очекујем пуну подршку свих гласача СДА, али и других странака и за то већ постоје најаве.

* ГЛАС: Шта ћете прво урадити ако побиједите на изборима?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: БиХ мора да интензивира дијалог са сусједима. Нажалост, у протекле четири године БиХ је показала веома мало иницијативе о том питању. Желим да отворим сет питања за која постоји висок степен сагласности. То је предуслов за рјешавање тежих питања као што су границе, имовина бх. фирми у сусједним државама и коришћење хидроенергетских потенцијала. Морамо поправити однос са земљама које су гарант Дејтонског мировног споразума. Актуелни сазив Предсједништва БиХ је прекинуо скоро све везе са овим, за нас, битним државама. Остали смо без стратешких политичких партнера. У стратешким дипломатско-конзуларним представништвима БиХ мора имати каријерне дипломате, дипломате који имају искуства како би путем њих спровели агресивнију и квалитетнију политику приближавања ЕУ и NATO-у. Тражићу да наши амбасадори израде програм рада, нарочито о питању дијаспоре и економске сарадње.

* ГЛАС: Како бисте оцијенили противничке кандидате?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Када је ријеч о политици лидера СБиХ Хариса Силајџића, мислим да је могао да уради далеко више за БиХ. Имао је превише лоших политичких процјена. Његово тврдоглаво одбијање уставних, полицијских и других реформи коштало је БиХ  и изгубили смо четири године. Уз дужно поштовање према свим осталим кандидатима за бошњачког члана Предсједништва БиХ, Силајџића сматрам јединим ривалом. И прије изборне кампање о мени је, у протеклих неколико година, изнесено толико неистина да сам скоро "огуглао" на њих. Немам времена ни воље да се бавим њима. У досадашњој кампањи никог нисам увриједио, нити ћу то урадити.

* ГЛАС: Шта садржи Ваш програм?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Треба нам јача држава. Да бисмо то постигли, морамо откочити реформске процесе који су лошим политичким процјенама закочени прије четири године. Треба нам европски пут који није ништа друго већ увођење европских стандарда у БиХ, који значе јачу и ефикаснију државу. Треба нам ефикасније Предсједништво БиХ које неће кочити, већ отворити пут БиХ ка NATO савезу. То је пут стабилности и мира који ће охрабрити инвеститоре, а то значи нова радна мјеста, економску сигурност, веће пензије, социјалне фондове...

Адути 

* ГЛАС: Зашто да грађани гласају за Вас?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: С поносом носим своје презиме и поносим се оним што је мој отац урадио за ову државу. Имам вриједно политичко искуство. Оно што могу већ сада потврдити је да ћу једнако предано радити на дијалогу и трагању за компромисним и добрим рјешењима са сваким оним који вољом грађана заузме позицију српског или хрватског члана Предсједништва БиХ. СДА је моторна снага за све битне процесе у БиХ. То политичка историја доказује. Очигледно је да јака СДА гарантује прогрес у држави и вјерујем да то народ зна. То је извор нашег оптимизма и увјерења у изборну побједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана