Зоран Талић, предсједник Скупштине града, за “Глас Српске”: Штитићемо градску имовину

Александар Стојановић
Зоран Талић, предсједник Скупштине града, за “Глас Српске”: Штитићемо градску имовину

Одборницима ће на наредној сједници Скупштине града бити презентоване све информације о случају пресуде Уставног суда БиХ у вези са земљиштем Старе аутобуске станице, а биће упознати и са свим околностима, од почетка процеса до посљедње судске одлуке.

 

 

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” предсједник Скупштине града Зоран Талић и додао да је на овај начин и оваквим одлукама Уставни суд преузео улогу Врховног суда, који као такав није предвиђен Дејтонским споразумом, а ни уставима ентитета.

- У сваком случају, град ће предузети све што је у његовој могућности да заштити градску имовину - казао је Талић.

ГЛАС: Ова тачка појавила се и 2018. када су одборници упознати са свим судским и управним споровима у којима град покушава да заштити имовину?

ТАЛИЋ: Та информација је уврштена на мој приједлог, јер док сам био одборник у Скупштини града, нисмо имали све информације када се ради о имовини града, односно нисмо знали који су то активни поступци које град води против приватних лица и обратно. Прикупљање података трајало је око пола године, а са свим подацима одборници су упознати на сједници 26. јуна 2018. године.

ГЛАС: Због вируса корона помјерене су сједнице Колегијума и Скупштине града. Како ће функционисати парламент због новонастале ситуације?

ТАЛИЋ: Незахвално је прогнозирати тачан датум одржавања сједнице градског парламента. Наравно, имамо редовне тачке дневног реда и активности које треба да буду у складу са програмом Скупштине града. Такође сматрам, након што се ова ситуација смири, да ће градска Скупштина сигурно одлучивати о многим стварима које би требало да доведу до ублажавања посљедица вируса корона, од друштвених до привредних. 

ГЛАС: Као предсједник Скупштине члан сте Кризног штаба. Како оцјењујете досадашње мјере и тренутну ситуацију?

ТАЛИЋ: Као чланови штаба смо у сталној комуникацији са свим здравственим установама, комуналним и инспекцијским институцијама које су укључене у ове мјере. Штаб је донио бројне мјере, по чему смо међу првим локалним заједницама које су се организовале на овај начин. На нашем примјеру и друге локалне заједнице предузимају сличне мјере и на тај начин спроводимо ове активности, јер нам је стало до здравља нашег становништва.

МЈЕРЕ

ГЛАС: Чини се да су грађани добро прихватили мјере у вези са пандемијом вируса корона и да већина поступа одговорно и у складу са препорукама?

ТАЛИЋ: То је од велике важности. Још једном бих апеловао на све грађане да се тих мјера придржавају. Похвалио бих све службе, међу којима и медицинске раднике, јер чине надљудске напоре како би помогли грађанима 24 часа дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана