Зоран Новаковић: Нема довољно новца за све приоритете

Весна Поповић
Зоран Новаковић: Нема довољно новца за све приоритете

Бањалука - Да би било реализовано све оно што су савјети мјесних заједница ставили на листу приоритета за 2016. годину потребно је око 30 милиона КМ.

У градском буџету нема толико новца за те намјене а у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја истичу да би били задовољни са 20,7 милиона КМ колико су имали ове године за одржавање постојећег стања у граду.

Начелник поменутог Одјељења,  Зоран Новаковић  истиче да је мало је вјероватно да ће бити у могућности да буду реализовани  предложени пројекти Савјета мјесних заједница.

- Буџет овог одјељења ће бити на нивоу ове године и не очекујем да ће бити било каквог повећања приликом планирања буџета или кроз могуће ребалансе - рекао је Новаковић.

Навео је да је жеља много као што су наставак изградње пута за Пријечане, рјешавање проблема саобраћајнице кроз Мотике те изградња новог мост код "Витаминке" у Чесми.

- На листу приоритета је стављен и наставак изградње пута према Бронзаном Мајдану, затим нових кружних ракрсница, амбуланти, објеката мјесних заједница па чак и наставак изградње система за водоснабдијевање "Црно врело" иако то није у нашој надлежности - прецизирао је Новаковић.

У 2015. години највећи дио буџета овог Одјељења издвојено је за комуналну потрошњу 14,9 милиона КМ. Она је подразумијевала трошкове одржавања инфраструктуре, чишћења улица, плаћања струје за расвјету… 

Из мјесних заједница поручују да су Градској управи послали листе приоритета које су скоро идентичне прошлогодишњим.

Предсједник савјета МЗ Љубачево Раденко Вујасин је рекао да су у овој години само закрпљене ударне рупе на путевима.

- Ништа није урађено само чекамо, али узалуд. И даље је приоритет санација друштвеног дома, завршетак водоводне мреже јер поједина села уопште немају воду осим оне у бунарима те асфалтирање некатегорисаних путева - навео је Вујасин.

У МЗ Врбања су казали да би у идућој години хитно требало да буде санирана улица Јоакима Вујића која је оштећена у прошлогодишњим поплавама.

- Пола улице је проходно а дуги се може проћи смо са теретним моторним возилима - објаснио је предсједник Савјета ове МЗ Богдан Маријановић.

Додао је да је потребно наставити изградњу секундарне канализационе мреже, регулацију потока те отворити вртић.

Усаглашавање

Зоран Новаковић  истиче да су већ направљени приједлози програма комуналне потрошње и изградње грађевинског земљишта за 2016. годину који су упућени градоначелнику Слободану Гаврановићу на увид.

- Након тога иду на дораду и усаглашавање са буџетом за идућу годину - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана