Золак: Вода је исправна

К. Ш.
Золак: Вода је исправна

БАЊАЛУКА - Вода за пиће у граду је исправна. Била је исправна јуче, данас, а биће и сутра, рекао је ово директор бањалучког Водовода Александар Золак.

Он истиче како знају овај податак јер радници Водовода раде 15 контрола дневно, Институт за јавно здравство РС контроле врши десет пута мјесечно, док “Батут” ради онолико колико је потребно на годишњем нивоу.

- То је све укупно око шест хиљада контрола на годишњем нивоу и све су уредне - навео је Золак.

Према његовим ријечима све ово су установили и инспектори који су у петак и понедјељак били у Водоводу.

- Све је уредно што се тиче наведених контрола, једина сугестија инспекције јесте да се очисти лишће и трска у таложници гдје имамо и жабе, рибице, траву и лишће јер је ријеч о стајаћој води - објаснио је Золак.

Како додаје инспекција је сугерисала да ураде оно што раде иначе.

- Самим тим што су рибице уочене да пливају у таложницама доказ је како је вода исправна - рекао је он и додао да рибице не би пливале да има токсина у води.

Како каже, налаз из "Батута" од прије мјесец и по дана утврђује да је вода исправна, а ништа се од тада није промијенило.

- Таложнице су ту од 1941. године и функционишу осам деценија. Проблема никада није било, до сада када СНСД губи изборе па покушавају лажима да прикупе поене - истакао је Золак.

Додаје да су таложнице у ствари базен са земљаним дном у који се препумпава вода из Врбаса, те због тога у њој постоји трска, жабе, рибе и остало, што има и Врбас.

- Одлучили смо послати узорке воде у неколико регионалних центара, у овлашћене лабораторије за контролу воде. Када кроз неколико дана добијемо резултате јавност ће бити обавјештена - казао је он и додао како очекују да ће све бити уредно, те како лаж не може дуго да траје.

Према његовим ријечима, просјек кварова је преко три хиљаде годишње, што је на дневном нивоу око десет кварова који се обично рјешавају за неколико сати или минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана