Знакови у Бањалуци на мети вандала и лопова

Александра Тодоровић
Знакови у Бањалуци на мети вандала и лопова

БАЊАЛУКА - На подручју града током ове године оштећено је или уништено више од 200 саобраћајних знакова, 16 саобраћајних огледала, 12 свијетлећих саобраћајних знакова, док је 20 аутобуских стајалишних ознака са редом вожње у потпуности уништено.

Потврдио је ово за “Глас Српске” шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић и додао да је порушено више од 900 знакова.

- За поправку или замјену ове комуналне опреме из градске касе издвојено је 70.000 КМ - нагласио је Давидовић.

Истакао је да, поред штете на саобраћајној сигнализацији која настаје као посљедице саобраћајних несрећа, за град додатни проблем представља и све чешће уништавање сигнализације од стране несавјесних појединаца или група.     

- Саобраћајна сигнализација је константна мета вандала, који на њој исписују графите, лијепе наљепнице, руше на тло, ломе и тотално уништавају - рекао је Давидовић.

Додао је да је у неколико наврата долазило и до крађе појединих саобраћајних знакова, о чему је обавјештавана и надлежна полицијска станица.

Упућени годинама упозоравају да је крађа саобраћајних знакова веома опасна. Када се с путева поскидају знакови који указују на ограничење брзине, на пут с правом првенства, знак “стоп” или када се униште семафори, тада нема назнаке за возаче да смање брзину кретања.

Предсједник Удружења за унапређење саобраћаја Миленко Јаћимовић казао је да је овај проблем озбиљна пријетња безбједности саобраћаја.

- Возач у том случају не угрожава само своју, него и безбједност осталих учесника у саобраћају - појашњава Јаћимовић.

Мјештанка Нове вароши Александра Зрнић казала је да скоро свакодневно има прилику да види срушене или оштећене знакове.

- Уништавање саобраћајних знакова возачима представља велики проблем, а може бити и кобно. Једино рјешење видим у постављању видео-надзора - рекла је Зрнићева.

Стари проблем

За замјену и санацију саобраћајне сигнализације 2019. године је из градског буџета утрошено више од 60.000 КМ. Према евиденцији Одјељења за саобраћај и путеве, лани је  уништено или оштећено више од 210 саобраћајних знакова, 15 саобраћајних огледала, 12 свијетлећих саобраћајних знакова, те око 20 стајалишних ознака. Осим тога, порушено је више од 520 знакова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана