Змије вребају из запуштених дворишта

Nezavisne.com
Змије вребају из запуштених дворишта

Бањалука - Мјештани Лазарева, Лауша, Нове вароши, Страчевице, Обилићева, Дракулића, Аде и Чесме и готово свих приградских насеља у Бањалуци, као и уз ток Врбаса, како смо сазнали из "Еко-бела", често позивају њихове екипе због змија, а становници тих крајева нам кажу да су за најезду ових гмизаваца крива бројна запуштена дворишта.

"Морамо да држимо затворена улазна врата и прозоре иако су паклене врућине, јер је поред нас запуштено двориште и кућица у којој нико не живи, нити више знамо чије је то, а ту смо видјели змију и има много гуштера", каже нам Небојша П., мјештанин Његошеве улице у Новој вароши.

Он додаје да је у том дворишту трава до појаса, те да има смећа, а ограда око те кућице је оштећена, па се увлаче и пси луталице.

"Када се моје дјете игра у нашем дворишту, мотрим на њега да не би отрчало у то запуштено двориште ако му одлети лопта", рекао је Небојша.

Из предузећа "Еко-бел" рекли су да су имали више интервенција у напуштеним двориштима, гдје су комшије уочиле змије.

Из Градске управе су казали да је током протекла два мјесеца извршен надзор над 40 дворишта која нису искошена у урбаном дијелу града, приликом чега је наложено да буду покошена у случајевима гдје је утврђен власник парцеле.

"У 30 случајева власници су поступили по налогу Комуналне полиције у смислу кошења парцела", рекли су из Градске управе.

Кажу да постоје неуређена дворишта гдје власници нису доступни за вођење поступка.

"Према важећим прописима Комунална полиција није овлаштена да интервенише у таквим случајевима преко трећих лица", истичу из Градске управе.

Према одлуци о комуналном реду, они који не обављају своју дужност биће кажњени.

Предвиђене казне износе од 500 до 7.000 КМ за правно лице, 200 до 1.800 КМ за одговорно лице у правном лицу и 100 - 1.000КМ за физичко лице.

Из апотеке "Први мај" кажу да немају серуме против угриза змија, односно да их они не набављају, те да су за то задуежне амбуланте, из којих су нам потврдили да серума имају.

Награде за лијепе кутке

Како би мотивисали суграђане да дворишта буду што љепша, град већ 13 годину заредом успјешно спроводи акцију "Бирамо најуређеније", у којој грађани и школе представљају уређена дворишта, а најљепша добијају награде.

"Акцијом указујемо на значај здраве и чисте животне средине и представљамо све те лијепе кутке у нашем граду", кажу из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана