Змије са непокошених парцела сију страх у бањалучким насељима

Јасмина Перишић
Змије са непокошених парцела сију страх у бањалучким насељима

Бањалука - Змија коју је јуче са тротоара испред зграде у Карађорђевој улици на Лаушу уклонио један од станара изазвала је страх међу становницима тог дијела града.

Тврде да је гмизавац дошао из травом и шибљем зарасле парцеле која се налази иза зграде.

- Рано ујутро угледали смо змију, која се сунчала одмах до баште кафића који је у склопу зграде. Срећа је да у тренутку када се појавила није било дјеце у близини. Комшија је храбро реаговао и уклонио гмизавца. Проблем је што је приватно имање које се налази у непосредној близини зграде зарасло и идеално је за размножавање змија и других животиња - испричала је једна од станарки зграде која није жељела да јој објавимо име.

Додала је да већ низ година муку муче са парцелом коју власник не одржава.

- Звали смо комуналну полицију, али су нам рекли да нису надлежни и да се обратимо пољопривредној инспекцији. Забринута сам јер имам трогодишњу кћеркицу коју изводим испред зграде да се игра. Простор поред поменуте парцеле једино је мјесто гдје нема аутомобила и гдје се игра и по 15 малишана. Нажалост, из траве вреба опасност - рекла је ова станарка.

И становници улице Дујке Комљеновића у насељу Ребровац тврде да нико не коси повећу приватну парцелу која се налази преко пута "Житопродукта".

- Огромна трава и шибље на тој парцели не само да су идеални за животиње већ угрожавају саобраћај јер смањују прегледност возачима. То је прометна улица која се спаја са Тузланском и води скроз до Старчевице. Око парцеле има доста кућа па многи држе мачке и псе како би се колико-толико заштитили од пацова и гмизаваца. Власник зараслог имања живи у Сарајеву и не одржава плац - испричао је становник ове улице Марко Јокић.

Из Градске управе су рекли да су власници дужни да косе и одржавају имања. Казне због неуредног дворишта за појединце износе од 50 до 150 КМ.

- Прије кажњавања власницима неуредних парцела шаљемо упозорења и углавном их испоштују. Уколико не покосе и након упозорења, комунални полицајац одређује да на трошак обавезника радове изврши предузеће регистровано за ову дјелатност - рекли су у Градској управи.

Цијене одржавања

У предузећима која се баве одржавањем зелених површина кажу да цијене уређења приватних парцела зависе од запуштености, висине траве и површине. Шишање живица кошта од 12 КМ па навише, а кошење траве од 15 КМ. За веће површине кошење је 25 КМ по дунуму а крчење кошта од 50 КМ па навише по дунуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана