Змијањски вез постаје и мотив тетоважа

Александра Тодоровић
Змијањски вез постаје и мотив тетоважа

БАЊАЛУКА - Змијањски вез уткан у накит и тканине представља јединствен и креативан начин у борби за очување нашег богатог културног насљеђа, а од посебног значаја је да се ове технике преносе на младе нараштаје.

Тим поводом ће у уторак, 24. августа, са почетком у 18 часова у парку “Петар Кочић” бити организована едукативна радионица змијањског веза у оквиру програма 56. Кочићевог збора, у организацији Музеја Републике Српске.

Саопштили су ово из Градске управе и додали да ће радионицу на отвореном водити везиља Сања Бајић, аутор колекције накита “Трагови”.

- Учесници радионице ће имати прилику да се упознају са техникама израде, орнаментиком и специфичностима змијањског веза на едукативан и забаван начин. Сваки учесник ће кроз ову радионицу створити сопствену креацију - казала је за “Глас Српске” Сања Бајић.

Додала је да је циљ њихових активности да се код грађана развије свијест о значају очувања змијањског веза и о могућностима његове примјене. 

- Радионица је отвореног типа и сви заинтересовани могу присуствовати без претходне најаве - истакла је Бајићева.

Према њеним ријечима радионица је првенствено намијењена дјеци различитих старосних група.

- Наше активности кроз ову радионицу спроводићемо на отвореном тако да се сви заинтересовани грађани могу придружити - навела је Бајићева.

Истакла је да се становништво, а посебно дјеца, едукују и на занимљив интерактиван начин упознају са нашим културним насљеђем.

- Змијањски вез је специфична техника коју су практиковале жене са Змијања код Бањалуке. Традиционални вез се користи за украшавање женске одјеће и домаћинства и један је од најспецифичнијих и најкарактеристичнијих везова са наших простора - појаснила је Бајићева.

Додала је да су плаве нити на бијелом платну основа змијањског веза.

- Иглом се праве крстићи, који се спајају у разне геометријске облике. Богатство шара и облика, од родног крста, јабуке и гране, цвјетова и других облика представљају праву ризницу израза и значења као што су срећа у породици, добро здравље, здраво потомство и слично - истакла је Бајићева.

Потврдила је да је ово је четврта по реду радионица која се организује у оквиру Кочићевог збора те да се надају да ће се ова традиција наставити.

Један од заљубљеника у умјетност и традицију, студент сликарства Александар Жмирић испричао је за “Глас Српске” зашто је одлучио истетовирати мотиве змијањског веза.

- Хтио сам да истетовирам мотив који се везује за ове просторе, нешто што ми је културолошки блиско, а и због естетике и љепоте змијањског веза изабрао сам баш ову тетоважу - казао је Жмирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана