Злочин у Дуралама отргнут од заборава

М. М. Б.
Злочин у Дуралама отргнут од заборава

БАЊАЛУКА - Литургијом у цркви Вазнесења господњег у Пријаковцима те парастосом на мјесту страдања у Дуралама, али и полагањем вијенаца и цвијећа сутра ће бити обиљежене 83 године од страдања Срба из Пријаковаца, Драгочаја и Рамића од усташке злочиначке руке, као првог усташког покоља на подручју града Бањалука.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 83. годишњице од страшног злочина у мјесту Дурале, Маринко Драгишић рекао је да је у Дуралама у недјељу предвиђено и обраћање званичника, али и разговор са потомцима убијених Срба.

- Ове године обиљежавање дижемо на виши ниво, јер овај монструозни злочин о којем се мало прича не смије бити заборављен. Позвали смо и представнике Народне скупштине РС, ресорног министра за рад и борачко-инвалидску заштиту, али и представнике градских власти. Такође, позив за обиљежавање прослиједили смо и на адресе представника градских одбора политичких странака, борачких организација, али и СУБНОР-а - казао је “Гласу” Драгишић.

Наводи и да су мјесто у Дуралама гдје су убијени Срби ове године уредили те да су у томе учествовали грађани мјесних заједница Пријаковци, Драгочај и Рамићи.

- Овај злочин не смије бити заборављен никако, јер је ријеч о првом злочину од стране усташа на територији града Бањалуке, и он је био увод у све оно што се након тога дешавало у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама. Нажалост, о овом злочину се мало прича, а ако га не обиљежавамо и не указујемо на оно што се дешавало тог 2. августа 1941. године у Дуралама онда ће то једноставно ишчезнути и бити заборављено - казао је Драгишић.

Усташе су у ноћи 2. августа 1941. године на најмонструознији начин, без иједног испаљеног метка, убили 36 најутицајнијих људи бањалучких насеља Пријаковци, Драгочај и Рамићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана