Златне медаље за куваре бањалучког Даун синдром центра

ГС
Златне медаље за куваре бањалучког Даун синдром центра

БАЊАЛУКА - Из Москве у Бањалуку стигли су злато и дипломе. Шест кувара с дауновим синдромом освојило је прво мјесто на Међународном гастрономском фестивалу.

Такмичење је одржано онлајн и ово је први пут да су дио њега биле особе са сметњама у развоју. Својим специјалитетима одушевили су стручни жири и уклонили предрасуде.

"Не значи само особама које су освојиле злато, него свим особама са дауновим синдромом и њиховим родитељима, јер смо срушили једну велику стигму у Русији, дискриминацију и послали смо поруку опет да дауном синдром није болест, него је то стање", казао је Зоран Јелић, директор Даун синдром центра Бањалука.

Подршку им је пружио и генерални директор УКЦ-а Српске. Владо Ђајић је свакоме од њих уручио диплому,преноси АТВ.

"Сваки пут када се дружим са њима људе посматрам другачије, гледам на оно што они могу, а не оно што не могу и да је за срећу и радост потребно мало и да би у суштини сви требали тако да се понашамо", рекао је Владо Ђајић, директор УКЦ Републике Српске. 

Ово такмичење се 14. годину за редом одржало у Русији, а има за циљ чување традиционалних православних обичаја. Данас је одржана и прва едукацијска радионица коју је водио шеф кувара Центра за очување традиције и сарадње из Москве Сергеј Рахманин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана