Златне медаље у рукама угоститеља

Сања Амиџић
Златне медаље у рукама угоститеља

Бањалука - Ученици Угоститељско-трговинско-туристичке школе на Трећем међународном сусрету угоститеља "Гатус", који је прошле седмице одржан у Лесковцу, освојили су двије златне и сребрену медаљу.

Златним одличјем окитила се екипа конобара и туристичких техничара, док су кувари донијели сребро.

Директор школе Борис Спасојевић је рекао да ово нису случајни резултати, јер су се ученици за такмичење спремали дуго и напорно, уз велику подршку својих професора.

 - Ученици наше школа су на таквом нивоу да могу парирати ученицима свих школа у бившој Југославији, па чак и школа из Хрватске и Црне Горе које су познате туристичке државе - казао је Спасојевић. Додао је да са ученицима раде квалитетни професори и да би школа требало да има више разумијевања од других структура, чиме би се угоститељство у Републици Српској подигло на виши ниво.

- Да би отишли на ово или било које друго такмичење потребна нам је финансијска подршка. Овај пут ту су били пријатељи школе и Кабинет предсједника РС, којима посебно захваљујем - рекао је Спасојевић.

Професор куварства Предраг Тошић је рекао да је ове године на такмичењу учествовало 12 школа из држава бивше Југославије.

- Екипа туристичких техничара се представила промоцијом туристичких дестинација града, конобари постављањем свечаног стола, док су кувари правили традиционална јела на савремен начин - казао је Тошић. Он је додао да ће за седам дана екипа кувара наступати на међународном такмичењу у Сарајеву.

- Суштина ових такмичења је међусобно упознавање ученика, њихово дружење, стицање нових пријатељстава али и стицање искустава - рекао је Тошић.

Ученица трећег разреда Теодора Ракић, која се такмичила у постављању свечаног стола, рекла је да се у овој категорији такмичило шест екипа.

- Наша екипа је била најбоља, што ми је изузетно драго - казала је Ракићева. Она је додала да јој је ово прво међународно такмичење и да јој је посебно драго због упознавања нових колега. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана