Златко Великоња: Кап по кап, 50 литара крви

Данијела Стоканић
Златко Великоња: Кап по кап, 50 литара крви

Бањалука - Човјек великог срца Златко Великоња своју хуманост показује већ 40 година. У 106 наврата добровољно је даривао крв, што је близу 50 литара течности која живот значи.

- Вјерујем да сам кроз своје хумане мисије спасио многе животе. Није важно ко су ти људи, али спасени су! То и јесте моје највеће задовољство - прича Великоња.

Овај 59-годишњак, по занимању економиста, каже да је први пут добровољно даровао крв као ученик завршног разреда тада средње Управне школе и од тада година није прошла а да то није најмање два пута учинио.

- Дешавало се да у току године крв дарујем и по четири пута, а у томе ме ни рат није спријечио. Између осталог, често сам, приликом даривања крви, знао чији живот спасавам - прича Великоња.

Додаје да захваљујући свом хуманом залагању протеклих 40 година није попио ниједну таблету.

- Кад год дарујем крв осјећам се много поносно. У животу нисам био у прилици да дарујем неке друге ствари, али, вјерујте, да јесам, и то бих радо учинио, јер живим са сазнањем да сам у том тренутку некоме помогао - прича Великоња.

За свој четрдесетогодишњи хумани рад добио је низ захвалница и признања од разних удружења, установа и организација, које је окачио на зид своје канцеларије.

- С обзиром на то да радим у Техничкој школи, сваке године по два пута организујем добровољне акције даривања крви у којима учествују ученици завршних разреда. Осим тога, трудим се и настојим да будем примјер тим младим људима, тако што сваки пут, да бих их охрабрио, први сједам на столицу да дајем крв - истиче Великоња.

Он је поручио да ће, све док га здравље буде служило, остати на истом задатку ове, њему најдраже, хуманитарне организације, дајући свој пуни допринос у њеном раду.

- Према закону, право на даривање своје драгоцјене течност имам до 65. године живота, до када ћу, надам се, број заокружити на 130 даривања крви - рекао је Великоња, позвавши све грађане да се придруже овим акцијама, чиме и завршава ову причу.

Према његовим ријечима, нажалост, посљедњих година опада тренд приступа људи добровољном даривању крви, а као разлог је навео то што су се расформирала многобројна бањалучка предузећа, која су у свом склопу имала и организације овог типа.

Здравље

Добровољно давање крви побољшава циркулацију и рад срца и коштана срж даваоца се стимулише да производи нове крвне ћелије. Истраживања стручњака указују и на то да мушкарци који дају крв два-три пута годишње смањују ризик од срчаног удара за више од 50 одсто, као и жене у менопаузи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана