Животи 52 малишана неће бити заборављени

В. П.
Животи 52 малишана неће бити заборављени

Бањалука - Поводом 75 година од страдања 52 ученика ОШ "Ђура Јакшић" у Шарговцу, које су звјерски побиле усташе у Другом свјетском рату, јуче је код споменика у овој школи служен парастос. Малишани православне вјере узраста између девет и 12 година одвојени су од својих вршњака и усмрћени на најсвирепији начин.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је рекао да је страдање ђака дио великог злочина који су на овим просторима починили припадници фашистичке НДХ.

- Због тога морамо подићи ниво свијести о значају нашег постојања на овим просторима. Република Српска је оквир из којег не смијемо да излазимо, а потребно је да је јачамо на сваки начин - казао је Савановић.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да сваке године треба да се присјетимо страшног злочина те да су дјеца страдала због своје националне и вјерске припадности.

Директор школе "Ђура Јакшић" Дарко Томић рекао је да је циљ обиљежавања овог злочина да се не забораве невини животи ђака и српских жртава, преносећи чињенице на млађе генерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана