Зимница за сада само на тезгама

Јелена Танацковић
Зимница за сада само на тезгама

БАЊАЛУКА - Вријеме за спремање зимнице је идеално, о чему свједочи богата понуда на пијацама, али, упркос томе, многи купци само обилазе тезге, разгледају и распитују се за цијене, а кући се враћају празних руку.

Казали су то продавци на градској тржници за “Глас Српске”, те додали да цијене поврћа и воћа нису много више од прошлогодишњих.

Килограм паприка кошта између двије и три КМ, колико је и парадајз. Цијена купуса се креће, у зависности од квалитета, између 1,5 и три КМ, док је килограм краставаца око двије марке.

- Гарантујем да се за мало новца може спремити добра зимница. Тезге су пуне воћа и поврћа, али купаца нема - казао је за “Глас” продавац на тржници који није желио да му објавимо име.

С њим је сагласан и Божидар Бабић, који се 45 година бави производњом и продајом поврћа.

- Ове године је суша веома утицала на сав род на њивама и у повртњацима, а имали смо велика улагања - рекао је Бабић. И он потврђује да се цијене нису значајније мијењале у односу на прошлу годину.

- Прије неколико дана гајба парадајза је била око шест КМ, али џаба, ни то се не купује као некада. Сада су маркети замијенили пијаце и купци радије иду тамо - казао је Божидар.

Додаје да не памти годину која је била тешка као ова 2022.

- Мале плате и пензије скратиле су редове испред тезги. Никада се није куповало мање него сада. Раније није било дана да не испразним камион у року од неколико сати, а сада се све чешће враћам кући са пуном приколицом - казао је Божидар и додао да сматра да су за све криви инфлација и поскупљења.

Купци, ипак, кажу да ће домаћи ајвар, мијешана салата, кисели краставци и пекмези красити трпезу у зимским данима, али у мањој количини.

- Пензионер сам и не могу баш одвојити новац за зимницу као раније. Прошле године је све било доста јефтиније. Ове године нећу спремати ајвар као што сам радила претходних година. Нешто сам посијала и у својој башти, јер се не исплати да све купујем - рекла је пензионерка Коса Бабић.

Домаћица Јована Мијић каже да ће, без обзира на више цијене, и ове године спремити зимницу.

- Укиселићу купус и краставце и направити ајвар. Цијене се нису мијењале значајније. Ако сам добро израчунала, ове године ћу дати неких 40 КМ више за зимницу. Навикла сам да купујем на пијаци, код продаваца за које знам да продају домаће поврће - казала је Мијићева.

Готови производи

У маркетима се може пронаћи готова зимница по разноликим цијенама. Тегле киселих краставаца коштају од три до седам КМ, а ајвара до осам КМ. Укисељена паприка може се пронаћи по цијени од 3,50 до шест КМ, цвекла за четири КМ, а мијешана салата од четири до осам КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана