Зимница отањила због беспарице

Nezavisne.com
Зимница отањила због беспарице

Бањалука - Иако је сезона припремања ајвара, туршије и пекмеза, односно зимнице у јеку, продавци на бањалучким пијацама тврде да нису запамтили лошију годину када је у питању продаја воћа и поврћа.

Према њиховим процјенама, продаја је мања за чак 70 одсто у односу на прошлу годину.

Купци које смо данас срели на пијацама кажу да цијене нису високе, али да су кућни буџети сваке године све тањи па морају да се одрекну омиљених специјалитета кад дођу хладнији дани.

На тржници је било мало оних који су куповали на велико, углавном је то пазарење за свакодневне потребе по килограм-два поврћа и воћа, тако да продавци кукају да ће продајом успјети да покрију само трошкове превоза.

Зора Јагњетовић, продавачица на тржници, каже да је продаја катастрофална и да је драстично опала.

"Људи само гледају, приђу штанду, али скоро па ништа не купују", каже ова забринута продавачица.

Она је истакла да купци кажу да им се више исплати купити готов ајвар, туршију или киселе краставце него куповати састојке, па код куће правити зимницу.

Стана Остојић, домаћица, која је дошла на пијацу да пазари поврће за зимницу, каже да ће, као и сваке године, спремити ајвар, али мање тегли него прошле године, јер је паприка скупа, па се не исплати. Говори да ипак радије спрема зимницу, него да је купује, јер домаће је домаће.

"Квалитет купљених готових производа је много лошији од оног што сами спремите код куће", сматра она.

На пијаци у Лазареву, гдје се може купити поврће и воће на велико, данас су најтраженији били црвена паприка и купус. Врећица краставаца коштала је од три до шест КМ, гајба црвених паприка је од 21 до 25 КМ, а врећа патлиџана је седам КМ.

Дугогодишњи продавач Милан Весић каже да има дана када је продаја добра, али да је ове године ипак опала.

"Понекад купци дођу и купе све што је потребно за ајвар и туршију и најчешће продам одједном од 30 до 50 килограма поврћа. Цијене су исте као и прошле године. Најбољи купци су средње и старије генерације, док је млађих много мање, јер вјероватно немају навику, не знају или неће да се муче око зимнице. Само праве домаћице знају вриједност домаће зимнице и зато је спремају", наглашава Весић.

Марија Мишић, коју смо затекли на пијаци како пазари поврће за зимницу, каже да, осим ајвара, печених паприка, џемова и туршије, прави и ликер од трешања и вишања.

"Имам рецепте којих се увијек држим и сви у кући су задовољни и укусом и избором зимнице. Нисам рачунала колико сам платила намирнице, најважније ми је што знам да ћемо јести здраву храну", каже ова Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана