Зима пуни прихватилишта за бескућнике у Бањалуци

Јана Кезић, Анђела Милошевић
Зима пуни прихватилишта за бескућнике у Бањалуци

БАЊАЛУКА - У Прихватној станици, која дјелује у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу, тренутно се налазе четири особе које су затечене у скитњи, а с обзиром на веома хладно вријеме тај број би у наредном периоду могао и порасти.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор Геронтолошког центра Винко Лолић, који је истакао да је Прихватна станица за смјештај особа затечених у скитњи на располагању људима које живот није мазио у сваком тренутку.

- Лимит је девет особа, али то не значи да неће примити и друге ако за тим буде потребе, јер би то заиста било нехумано. Наћи ћемо увијек мјеста и нико никада неће бити одбијен - рекао је Лолић.

Подсјетио је да је уговор између Геронтолошког центра и Центра за социјални рад потписан 2005. године и да представља спас за људе који су препуштени сами себи.

- Због ратних дешавања, пропасти привреде и остајање без посла много наших суграђана је осиромашило, а неки су остали и на улици те су постали бескућници - рекао је Лолић. 

Они су, како каже, силом прилика осуђени да бораве на улицама без икаквих услова за живот достојан човјека, а то је посебно тешко у хладним данима, када су температуре испод нуле. Осим тога, повећаном броју сиромашних, како каже, свједоче и подаци да је у посљедње вријеме порастао број корисника јавних кухиња у граду. Лолић је испричао да тим особама, осим боравка обезбиједе све што им је потребно, од хране па до купања, шишања, бријања, одјеће али и медицинског збрињавања.

- Хитна помоћ и полиција бескућнике може да усмјери ка нашој Прихватној станици, затим се активира Центар за социјални рад гдје им прво утврђују идентитет. Смијештамо људе и из других локалних заједница, из читаве БиХ - рекао је Лолић и додао да је идентитет понекада веома тешко утврдити.

Често су, како каже, имали случајеве да су им долазили и људи из сусједних држава Србије, Хрватске па и Словеније. Свима њима је пружена адекватна помоћ и све што им је потребно.

- Када утврдимо да неко затечен у скитњи нема никаква примања, ни породицу која може да се брине о њему те да је социјално угрожен онда се потписује уговор између на­с и Центра за социјални рад и та особа прелази у трајан смјештај у Геронтолошком центру - појаснио је Лолић.

Додао је да у просјеку од 60 до 70 одсто оних који бораве у Прихватној станици постану и трајни корисници услуга Геронтолошког центра. Испричао је да међу бескућницима доминирају старији, а претежно мушкарци, а помоћ некада затражи и нека млада особа.

На питање да ли је било проблематичних понашања међу бескућницима, добили смо занимљив одговор.

- На сву срећу нисмо имали неких већих проблема, али занимљиво је да има оних који желе ту врсту слободе, да су стално под ведрим небом и зими код нас буду седам  до 10 дана. Чим је љепше вријеме иду и кажу да желе да буду на улици и да би се тако понашали и да имају своју кућу - закључио је Лолић.

Прославе

Винко Лолић каже да ће у Геронтолошком центру, који броји 340 корисника,  традиционално као и сваке године обиљежити све празнике.

- Прво ћемо прославити католички Божић, онда Нову годину, а потом и православни Божић. Све ће се обиљежити онако како доликује по протоколу, а корисници ће се осјећати као код својих домова - казао је Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана