ЗЕВ: Тужбе једини лијек за неплатише

Игор Пилиповић
ЗЕВ: Тужбе једини лијек за неплатише

Бањалука - У бројним заједницама етажних власника (ЗЕВ) постоји један или више неплатиша рачуна за воду, стубишно свјетло и одржавање зграде, због којих имају проблеме они што редовно измирују своје обавезе и управни одбори ЗЕВ-а. Према закону, али и градским властима, једино рјешење за такве случајеве је тужба.

У Градској управи кажу да у Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја често стижу примједбе на једног или више оних који не плаћају рачуне.

- Закон је јасно дефинисао како се рјешавају такви проблеми.  Управни одбор ЗЕВ-а подноси тужбе надлежним органима против чланова етажних власника који не извршавају своје обавезе - рекли су у овом одјељењу.

Иако међу неплатишама постоје они који нису у материјалној могућности да плате, већи је број оних који из ината и неких својих порива избјегавају законске обавезе. Они рачунају на то да ће други станари радије платити за њих него подизати тужбе да не би дошло да нарушавања међуљудских односа.

- ЗЕВ ту највише испашта. Ако помислиш да га тужиш, бахати неплатиша те гледа попријеко. Они не желе ни да причају о томе или то схватају као лични обрачун, па онда долази до нарушавања међуљудских односа у згради. То је проблем који заиста треба да рјешавају правосудни органи - рекао је предсједник ЗЕВ-а у улици Булевар Цара Душана 4 Раденко Рогић.

Истиче да је хитно потребно ријешити овај проблем, за који рјешење види у томе да комунална инспекција преузме улогу тужиоца.

- Ми предамо њима списак дужника, а они туже јер је то прекршај као и сваки други - казао је Рогић.

Прича да неплаћање обавеза доводи до проблема при одржавању зграда, посебно оних старијих.

- Неке зграде имају додатне приходе од реклама на њиховим зградама или антена које постављају разне фирме па на такав начин санирају неке дугове, али већина мучи исту муку као и ми и сналазе се како знају и умију - казао је Рогић.

Они који измирују обавезе буне се због неплатиша.

- Када неће он, а зашто бих ја плаћао воду, струју за стубишно свјетло, чистачицу и одржавање зграде. У најгорем случају, ако рачун буде и измирен јер се са других ставки пребаци мањак за оне најважније, зашто бих ја плаћао за некога рачуне. То је безобразлук који најоштрије треба бити санкционисан. Тај један или два појединца спрдају се са нама који измирујемо своје обавезе - каже становник зграде у улици Стевана Првовенчаног који није желио да му објавимо име.

Заједница

До сада је на подручју града регистровано 1.210 заједница етажних власника.

- Без обзира на то што је истекао рок од године од објављивања Закона о одржавању зграда у којем су сви етажни власници били дужни да се региструју, поступак регистрације је отворен процес, па ће етажни власници који нису регистровали заједницу, а то желе, моћи то учинити уз достављање потребне документације - рекли су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана