Женино презиме узело 19 младожења

nezavisne.com
Женино презиме узело 19 младожења

Бањалука - Устаљена је појава у традиционалним друштвима да жена приликом удаје треба да преузме мужево презиме јер чином брака она ступа у супругову породицу, али све чешћи су случајеви у којима муж узме женино презиме.

Тако је током двије године, 2016. и 2017, од 11.517 склопљених бракова, 19 младожења умјесто задржавања свог презимена, прекршило традицију и преузело женино презиме, подаци су Републичког завода за статистику (РЗС).

Према подацима РЗС, у 2016. години у РС су склопљена 5.563 брака, а седам младожења је одлучило да своје презиме замијени супругиним.

“У 2017. години склопљена су 5.954 брака, а 12 мушкараца је преузело женино презиме”, рекли су у РЗС.

Драго Вуковић, професор социологије на Одсјеку за филозофију и социологију Универзитета у Источном Сарајеву, сматра да је у питању модни тренд који, према његовим ријечима, вјероватно неће потрајати.

“Мислим да није у питању снажнија или трајнија друштвена појава. У традиционалним друштвима жене су углавном узимале мужево презиме, а у посљедњих 30 година чести су случајеви да жене уз своје презиме додају мужево”, рекао је Вуковић.

Додаје да је било ситуација да су жене послије удаје задржавале само своја презимена, посебно ако је у питању жена чија је породица имућнија и познатија од мужеве.

“Познати су случајеви појединих глумица или медијских личности које су умјесто супруговог презимена задржале своје, као што су, на примјер, Милена Дравић и Мирјана Марковић”, казао је Вуковић.

Истакао је да за разлику од жена које поред свог презимена након удаје додају и мужево, мушкарци ће се на тај корак теже одлучити од онога да промијене презиме.

“Занимљиво је да, за разлику од жена које носе два презимена, ријеткост је да мушкарци уз своје презиме додају женино. Сматрам да ће мушкарци бити спремнији да преузму женино презиме него да носе оба презимена”, казао је Вуковић.

Истраживања су показала да су у земљама региона ови случајеви чешћи и да је већи број мушкараца спреман да своје презиме замијени жениним.

Тако се у Србији, у протеклих 18 година, 2.350 мушкараца одлучило за тај корак, а само током 2018. њих чак 136.

У Црној Гори су од почетка 2019. године женино презиме преузела 124 мушкарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана