Жене прве на обуци терапеутског роњења

Јасмина Перишић
Жене прве на обуци терапеутског роњења

Бањалука - Терапеутско роњење за особе са инвалидитетом први пут не само у граду већ и у Републици Српској и БиХ биће организовано од 7. до 9. априла, а прве ће обуку проћи двије жене Марија Билчар и Сања Јокић.

Изјавила је то идејни творац терапеутског роњења др Снежана Кутлешић-Стевић.

- Поред оспособљавања за самостално роњење на мору и у ронилачким центрима, циљ обуке је рехабилитација и смањење тегоба и побољшање еластичности и моторике код инвалидних лица. Пројекат ће бити спроведен у сарадњи са Ронилачким клубом "Бук", а свој допринос дала је и ЈУ Водени парк "Аквана", у оквиру које је Градски олимпијски базен, на којем ће бити организована обука будућих ронилаца - казала је Кутлешић-Стевић.

Према њеним ријечима теоретска настава биће организована у Музичком павиљону "Стакленац" у парку "Петар Кочић".

- С обзиром на то да већ 20 година радим са особама са инвалидитетом, свој политички ангажман као одборник у Скупштини града желим да искористим за побољшање животних услова за ту категорију становника нашег града. Поред бројних архитектонских баријера има низ ствари на којима треба радити да би имали боље услове и што активнији друштвени живот - рекла је Кутлешић-Стевић.

Каже да је као специјалиста баромедицине учествовала на разним конгресима, па је тако упознала и сертификованог инструктора роњења Бранка Равнака из Словеније.

- Он има организацију која се искључиво бави обучавањем лица са инвалидитетом и највише ради у Словенији у Русији. Договорили смо се о сарадњи на овом пројекту, па је инструктор роњења из "Бука" Бранислав Рађевић ишао на обуку у Словенију. За почетак смо замислили да на првој обуци буду Сања Јокић и Марија Билчар, да би касније држали обуку и другим лицима са инвалидитетом који то буду жељели, у групама од по троје полазника - казала је Кутлешић-Стевић.

Додаје да су то храбре пословне жене и мајке, које су повријеђене у саобраћајним несрећама, а и поред инвалидитета воде активан живот.

Марија Билчар каже да се весели овом пројекту и сматра да, уколико неко има јаку вољу, не постоје баријере које га могу спријечити.

- Увијек сам била хиперактивна и на пословном и приватном плану. Задобила сам најтежи облик повреде доњег дијела кичме, али сам од струка на горе покретна и сигурна сам да ћу успјети да испратим обуку. Увијек сам вољела пливање и роњење, а сваки пројекат у којем су укључена инвалидна лица радо ћу подржати - рекла је Билчар.

Рађевић

Инструктор роњења у РК "Бук" Бранислав Рађевић, који је похађао обуку роњења за инвалидна лица у Словенији, каже да нема пуно разлике при обучавању ронилаца са инвалидитетом и без њега.

- Биће ми задовољство да обучавам лица са инвалидитетом. Мора се једино обратити пажња како особу са инвалидитетом држати, спустити у базен и извадити из њега. Потребно је и да инструктор роњења има два асистента - рекао је Рађевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана