Жеђ не гасе ни 2,2 милиона КМ

Весна Поповић
Жеђ не гасе ни 2,2 милиона КМ

Бањалука - За снабдијевање водом на сеоским подручјима ове године планирано је 2,2 милиона КМ и то за три пројекта: "Црно врело", Рацуне и Буквалек. Међутим, тај новац највјероватније неће бити довољан за њихову реализацију.

Ово је "Гласу Српске" рекао директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић и додао да ће се недостатак највјероватније морати надокнадити из наплате за потрошњу воде на селима.

- Највећи дио планираног новца биће потрошен на завршетак примарног дијела цјевовода на пројекту "Црно врело". Цјевовод је већ изграђен, али је потребно довршити постављање филтера на постројењу, као и додатне радове који су неопходни како би се заокружила технолошка цјелина - објаснио је Шарић.

Навео је да је предрачунска вриједност ових радова два милиона КМ, али се нада да ће потенцијални извођачи посла дати нижу понуду.

- Завршетком ових радова створиле би се претпоставке да се постојећи сеоски водоводи интегришу у једну цјелину - казао је Шарић и додао да би тиме био завршен само примарни дио система "Црно врело".

Истакао је да послије тога преостаје изградња секундарног дијела система "Црно врело".

- У овом тренутку ништа поуздано не могу рећи када ће он бити изграђен, нити колико ће новца бити потребно за његову реализацију. У Буквалеку смо планирали увезивање мањих водовода у једну цјелину - казао је Шарић.

Појаснио је да је у овој години планирана само израда пројекта за изградњу система снабдијевања водом у Рацунама.

- За рјешавање проблема у Рацунама потребна су већа средства, која ми ове године немамо на располагању. Потребно је урадити пумпну станицу, резервоар, потисни цјевовод и дистрибутивну мрежу. Мјештани тренутно немају организовано водоснабдијевање. Снабдијевају се са изворишта која најчешће у току љета пресуше - појаснио је Шарић.

Трајно рјешење снабдијевања водом сеоског подручја било би обезбијеђено завршетком изградње три регионална водоводна система: "Гашића врело", "Бањица" и "Црно врело".
Предсједник МЗ Павићи Новак Шипка рекао је да ова МЗ припада систему "Бањица" и да је око 60 одсто покривена системом водоснабдијевања.

- Што се тиче Павића, урађен је већи дио на примарном дијелу водовода, а остао је секундарни. Надамо се да ћемо ускоро доћи на ред и да ће остатак посла бити завршен. Сада се мјештани сналазе како знају и умију. Доносе воду са бунара и извора, али када је јача суша, они брзо пресуше, тако да су љети цистерне спас - прецизирао је Шипка.

Заједнички пројекат

Регионални водовод "Црно врело" је заједнички пројекат Бањалуке и Приједора, којим је требало да буде ријешен проблем снабдијевања водом око 30.000 становника. "Црним врелом" је у Бањалуци требало да буду обухваћена насеља Мелина, Перван, Голеши, Стари и Нови Бронзани Мајдан, Обровац, Борковићи, Пискавица, Славићка, Радосавска и Бистрица. У Бањалуци је реализација пројекта почела 2012. године, али до данас није завршена због недостатка новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана