Здрава храна најважнија лекција

И. Пилиповић, Ј. Перишић
Здрава храна најважнија лекција

Бањалука - О правилној прехрани слушам сваког дана јер је веома важно научити шта је здрава храна. У тањиру шпинат, зелен се зелени, ал' су зато моји образи румени…

Рецитовањем ове и сличних пјесмица ђаци основних школа "Змај Јова Јовановић" и "Бранко Радичевић" обиљежили су Свјетски дан хране.

Ученици од другог до петог разреда, уз помоћ родитеља и учитеља, припремили су у петак богату трпезу и приредбе којима су указали на значај здраве исхране и на то да је у свијету много њихових вршњака који су гладни.

- Спремали смо здраву храну од поврћа. Правили смо и фигуре, као што су аута и тротинети, које смо стављали у корпе. Забављали смо се док смо то радили - рекао је ученик трећег разреда ОШ "Бранко Радичевић" Милан Чикић.

Његова другарица из школе "Змај Јова Јовановић" Уна Росић била је веома узбуђена због ове манифестације.

- Било је супер док смо све спремали. Здрава храна је оно што мама прави, а не оно што купујемо у пекари. Волим да једем мркву, парадајз, јабуке, банане, наранџе - каже Росићева, која је ученица трећег разреда.

Ученик четвртог разреда исте школе Никола Марчета воли да једе поврће и воће.

- За данас сам уз мамину помоћ припремио домаћу штрудлу од купина - додаје Никола.

Родитељи истичу да се треба што више окренути здравој храни.

- Код куће се трудимо да што више користимо воће и поврће, али темпо живота данас на много тога утиче - рекла је родитељ једног од ученика ОШ "Змај Јова Јовановић" Татјана Гајановић.

Директор ОШ "Змај Јова Јовановић" Дијана Богдановић истакла је да је потребно да дјеца сазнају што више о здравој храни јер смо, како каже, свједоци да нездрава храна улази у наше домове све више.

- Сви аранжмани су припремани у школи, а пите и хљеб код куће - рекла је она.

Педагог ОШ "Бранко Радичевић" Милана Копрена рекла је да ова школа свјетски дан хране обиљежава већ шесту годину.

Истакла је да је други разред био задужен за воће, трећи за поврће, четврти за житарице, док је пети био задужен за домаћу традиционалну кухињу. 

Поклон

Ђаци из школе "Змај Јова Јовановић" храну ће поклонити Дјечијем дому "Рада Врањешевић", док ће ученици ОШ "Бранко Радичевић" своје деликатесе однијети вишечланој породици чија дјеца похађају ову школу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана