Због поскупљења горива бицикли поново на цијени

Сара Бојанић
Због поскупљења горива бицикли поново на цијени

БАЊАЛУКА - Долазак прољећа и лијепог времена, али и дивљање цијена горива, многе Бањалучане опредијелили су да аутомобиле и аутобусе замијене превозом на два точка. Из сервисних радионица и продавница бицикала у граду казали су да годинама у прољеће биљеже веће пазаре, али да је ове године томе “кумовало” и поскупљење горива.

- На прољеће традиционално долази до веће потражње за сервисирањем и куповином бицикала. Ове године је специфична ситуација и због драстичног поскупљења горива - рекли су из Спортског центра “Каприоло” за “Глас Српске”.

Додали су да су суграђани више заинтересовани за куповину нових него за сервисирање и поправак старих модела бицикала.

- Наш посао је сезонски, па тако с прољећем имамо више купаца бицикала и услуга сервисирања старих модела, иако је куповина нових модела све чешћа - навели су из “Каприола”.

Поред рекреације, грађани све чешће бицикл користе за одлазак на посао.

- Многи се интересују за куповину бицикала за градске вожње, најчешће за долазак на посао бициклом, првенствено због повећања цијена горива - казали су из Бициклистичког сервиса “Соковић”.

Додали су да се, поред дјечјих, најчешће купују универзални модели.

- На овим просторима универзалним бициклом сматра се такозвани “брдски бицикл”, за њим је и највећа потражња - додали су из овог сервиса.

У сервису “Јошо спорт” казали су за “Глас Српске” да је ипак мали број еколошки освијешћених становника.

- Људи на овим просторима, нажалост, не схватају колико је вожња бициклом здрава, како за оног ко га вози, тако и за околину јер, за разлику од аутомобила, нема испуштања штетних гасова - казали су из сервиса “Јошо спорт”.

Како кажу, суграђани се најчешће одлучују за вожњу аутомобилом, чак и на краће релације.

- Код нас људи пјешаче и возе бицикл тек по препоруци доктора, када дође до неког обољења. До тада се одлучују за вожњу на четири точка - кажу у овом сервису.

Нагласили су да се у ово доба године највише купују бицикли за најмлађе.

- Доста се траже дјечји бицикли са помоћним точкићима, а цијене се крећу од 230 КМ навише. Цијене женских бицикала са корпом и свјетлима, који се најчешће користе за градску вожњу, крећу се од 430 КМ навише - кажу из сервиса “Јошо спорт”. Додали су да брдски бицикли, које најчешће купују млади, коштају од 450 КМ па навише и да су цијене углавном остале на нивоу прошлогодишњих.

“БЛ бајк”

Из Градске управе позвали су све суграђане да чешће користе бицикле, јер на тај начин брину о свом здрављу и о животној средини. Подсјетили су да је грађанима поново доступан и систем за аутоматско изнајмљивање бицикала “БЛ бајк”, чији се терминали налазе на пет локација у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана