Због падова 29 лица затражило помоћ љекара

Јасмина Перишић
Због падова 29 лица затражило помоћ љекара

Бањалука - Киша која је пала на снијег и залеђену подлогу оковала је град ледом и донијела невоље становницима који су падали, а само јуче до 13 часова у хитној пријемној хируршкој амбуланти Универзитетског клиничког центра РС збринуто је 29 пацијената усљед повреда на поледици.

- Током протеклог мјесеца у Дому здравља збринули смо 120 пацијената а само у претходна два дана 19 који су имали повреде приликом падова. Најчешће су то била ишчашења и преломи  екстремитета. Забиљежили смо преломе кукова, зглобова на шакама, рамена, костију ногу и скочних зглобова. Осим тога било је и контузионих повреда главе - рекла је  портпарол Дома здравља Дијана Ожеговић.

Истакла је да је у периоду од 1. до 17. јануара било највише пацијената, повријеђених на поледици, али да је због тренутних временских услова могуће да стање буде и горе.

- До 12. јануара јавила су нам се 42 пацијента. Од 13. до 17. јануара збринули смо додатних 35. У посљедњих десет дана дошло нам је петнаестак пацијената, и таман кад смо помислили да снијег полако копни јуче до 13 часова у Хитној помоћи због падова на поледици завршило је 12 наших суграђана, углавном средњих година - прецизирала је Ожеговићева.

Мјештанка Борика Ивана Галић сматра да је и сувише леда на тротоарима, паркинзима и у појединим улицама.

- Јуче сам једва прошла крај дворане "Борик". Ишла сам као на стакленим ногама због леда. Неколико пута сам се оклизнула али на срећу нисам пала. Зимске службе штеде со,  јер је непримјетна по тротоарима. Не памтим када је зими било оволико леда као ове године -  казала је Галићева.

И док ови забрињавајући подаци свједоче о посљедицама поледице у граду, у зимским службама негирају да штеде со.

- Ми редовно чистимо и бацамо со на све површине. До сада нисмо имали никаквих притужби од стране Градске управе. Наравно да има увијек незадовољних грађана - рекао је Љубиша Балабан из Еко-еуро тима.

Додао је да уколико је на неком од паркинга и било поледице, то је због немогућности служби да очисте мјеста на којима су била непрописно паркирана возила.

И технички директор "Чистоће" тврди да су екипе зимске службе овог предузећа редовно на терену, али да су кад киша пада немоћни против леда.

- Не вриједи нам да бацамо со који ће киша спрати. Тврдим да је први и други рејон који одржава "Чистоћа" био без леда  док није пала киша. Колико знам у нашем рејону није било падова - рекао је Плавшић.

Савјети

Дијана Ожеговић је рекла да љекари у Служби хитне помоћи савјетују опрез при кретању и за пјешаке и за возаче.

- Старијим суграђанима савјетујемо што мање кретања по оваквој клизавици јер је познато да су они подложнији падовима а самим тим и ломљењу костију које спорије зарастају код њих. Обавезна је прилагођена одјећа и обућа - савјетовала је Ожеговићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана