Због чашице више дижу руку на сроднике

Весна Поповић
Због чашице више дижу руку на сроднике

Бањалука - За девет мјесеци 2015. године Центар јавне безбједности (ЦЈБ) Бањалука регистровао је 169 случајева насиља у породици у којима је било 198 жртва. Као насилници и даље предњаче мушкарци, којих је било 177 од 191 забиљеженог извршиоца, док су као жртве најбројније жене - 134.

Наведено је то у информацији која ће бити презентована одборницима Скупштине града на сједници 27. октобра.

Пијанство или алкохолизам као болест представља главни узрок напада на чланове породице.

Према подацима ЦЈБ Бањалука, у извјештајном периоду покренута су 134 прекршајна поступка, али није било изрицања хитних заштитних мјера за жртве као ни у 2014. години.

Лани је на подручју града забиљежено 313 жртава насиља у породици, а од 280 извршилаца, 231 су били мушкарци, а 49 жене. Против насилника је покренуто 235 прекршајних поступака.

Према наводима ЦЈБ-а, анализа старосне структуре је показала да су прошле, али и у овој години насилници и жртве у највећем броју случајева били старости од 31 до 40 година.

Директор Центра за социјални рад Вера Сладојевић изјавила је да анализа полне структуре насилника на прво мјесто ставља мушкарце.

- Од 2010. до краја јула ове године регистрована су 1.362 случаја насиља у породици, од којих се насиље у 127 случајева поновило. Насиље над сродницима починило је 1.235 особа, од којих су 1.131 били мушкарци, а 104 жене - рекла је Сладојевићева.

Навела је да међу женама жртвама предњаче супруге и ванбрачне супруге што, како додаје, потврђује да је насиље из партнерских заједница и даље најмасовније.

- У задње вријеме се појављује и велики проценат насиља над

бившим супругама, а иако статистика показује да су мушкарци жртве у мањем броју случајева, не треба их занемарити - рекла је Сладојевићева.

Према њеним ријечима, повећан је број мужева жртава насиља, али је њихов број много већи пошто многи избјегавају да пријаве ову појаву.

- Исти је случај и са родитељима жртвама сопствене дјеце. Разлога за то је много, али главни лежи у традиционалном

поимању породичних односа гдје је и даље срамота пријавити жену за насиље, а камоли сопствено дијете - казала је Сладојевићева.

Рекла је да је у протеклих пет и по година у сигурну кућу смјештено 98 жртава од којих су више од пола била дјеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана