Због буке могућ и катанац на кафић

Весна Поповић
Због буке могућ и катанац на кафић

Бањалука - Гласна музика из угоститељских објеката у стамбеним зградама није ријеткост, тако да је комунална полиција у претходном периоду дијелила прекршајне пријаве и новчане казне, а у екстремним ситуацијама и привремено затварала поједине кафиће.

То потврђују и подаци комуналне полиције, који говоре да су од почетка године обавили 632 контроле који се односе на поштовање радног времена и чујности музике у угоститељским објектима.

- Због музике која се чула ван затвореног дијела објекта издата су четири прекршајна налога у вриједности од 2.000 КМ. Исто тако, због тога је на седам дана затворен један угоститељски објекат - рекли су у Одјељењу комуналне полиције.

Када је у питању 2016. година, по овом основу било је 9.520 контрола.

- Издат је 41 прекршајни налог због чујности музике ван затвореног дијела објекта. Укупна вриједност издатих казни износила је 20.500 КМ. У пет случајева донесено је рјешење о привременом затварању угоститељских објеката - рекли су у овом одјељењу.

У Градској управи су објаснили да рад угоститељских објеката у стамбеним зградама не смије реметити јавни ред и мир те комунални и кућни ред.

Напоменули су да по одлуци о одређивању радног времена угоститељским објектима, они који су смјештени у стамбеним зградама, односно у насељу са породичним кућама или у близини здравствене установе за смјештај пацијената, морају испуњавати услове у погледу заштите од буке у складу са посебним прописима.

- Ниво буке у угоститељским објектима не смије да прелази границе дозвољене чујности изван угоститељског објекта у складу са прописима из области заштите животне средине - рекли су у Градској управи.

Нагласили су да у свим угоститељским објектима, без обзира на дужину радног времена, није дозвољено извођење живе музике као ни емитовање музике преко музичких уређаја од 22 од шест часова, уколико има чујност изван затвореног дијела објекта у којем се изводи.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић сматра да у кафиће који се налазе у стамбеним зградама треба да буду уграђени мјерачи буке.

- То је компромис који би с једне стране заштитио станаре од буке, а с друге стране угоститеље, који хоће да раде и зарађују на легалан начин - казао је Татић.

Одредбе

Кршење одредби одлуке о одређивању радног времена угоститељским објектима предвиђа новчану казну од 1.000 до 7.000 КМ за угоститеља као правно лице. Казну од 500 до 1.000 КМ добиће угоститељ као предузетник, а за појединца са улогом одговорног лица у правном лицу казна је од 300 до 1.800 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана