Завршен састанак о буџету града Бањалука: Или консензус или привремено финансирање

Срна, Агенције
Завршен састанак о буџету града Бањалука: Или консензус или привремено финансирање

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић рекао је да је његов приједлог да се иде на доношење одлуке о привременом финансирању уколико се не пронађе консензус око приједлога градског буџета за ову годину.

- Одлука коју би усвојили о привременом финансирању само би, на неки начин, пролонгирала разговоре до једног момента када буџет мора бити усвојен, а то је прва половина ове године и ово је једна од могућности - рекао је Илић новинарима у Бањалуци, пренијела је Срна.

Након састанка са градоначелником Драшком Станивуковићем, предсједницима градских одбора, шефовима клубова и представницима свих политичких субјеката у локалном парламенту, Илић је рекао да је друга могућност да се у понедјељак, 5. априла, настави засједање Скупштине града Бањалука.

Он је изразио наду да ће у понедјељак, 5. априла, бити предложен добар приједлог буџета и да ће се о њему дискутовати на састанку у паузама и након сједнице Скупштине града Бањалука.

- У паузама и након одржавања ове сједнице поново ћемо одржати састанак у оваквом саставу да разговарамо о новом приједлогу буџета града Бањалука, за којег се надам да ће га припремити ресорна одјељења Градске управе и настојати да садржи све амандмане које смо уложили - појаснио је Илић.

Илић је рекао да је буџет финансијски документ који је важан за функционисање Бањалуке и да са тим не треба лицитирати, због чега је потребно пронаћи заједничко рјешење.

- Сви заједно морамо радити на буџету, као и на свим другим питањима која су важна за функционисање Бањалуке - истакао је Илић.

Говорећи о помоћи угоститељима, Илић је рекао да је њихов амандман ишао у смјеру помоћи за Удружењу послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске "Хорека", те да ће се о помоћи другим удружењима разговарати у наредном периоду.

Он је додао да постоји жеља да се помогне здравственим радницима, те да је из тог разлога предложена једнократна помоћ од 500 КМ.

Илић је рекао да су комуналне службе у Граду Бањалука наставиле са одвозом смећа из већих контењера испред кућа и стамбених зграда.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић казао је након састанка да је криза намјерно исценирана и да се од Бањалуке тражи нешто што нема.

Он је додао да посљедња три дана "финансира градске активности из свог џепа".

- Мени је жао све ово гледати. Док ово причам, то слушају радници који нису примили плату. Скупићу снагу и ићи даље - рекао је Станивуковић.

Истакао је да је немогуће припремити нови буџет до понедјељка.

- Буџет смо припремали три мјесеца, а они сад очекују да за два дана припремимо нови - додао је градоначелник.

Нагласио је да, „док једни траже рјешење, други наздрављају шампањцем јер буџет није усвојен“.

Станивуковић је додао да свакоме треба помоћи, али да није добро да се Град претвори у једнократну помоћ.

- Ми смо Дому здравља припремили 1.2 милиона и онда директорица каже да не ваља буџет, иако су добила највише до сада. Они су очекивали да ми скинемо средства са свега, да би се исплатиле једнократне помоћи - казао је Станивуковић и додао да не би било средстава у том случају ни за културу, ни за спорт или било које друге врсте помоћи.

Истакао је да је он за системска рјешења.

- Одборници из скупштинске већине имају право на своје амандмане и нека их поставе како год мисле да треба. Легитимно је право Скупштине града Бањалука да узме све те амандмане и да имамо буџет и да бар нешто крене тећи - истакао је Станивуковић и додао да ће свако једног дана одговарати пред народом.

Станивуковић тврди да се сада у буџету града Бањалука први пут тражи нешто што се 20 година није тражило, истичући да скупштинска већина то поставља као услов за постизање договора о приједлогу градског буџета за ову годину.

- Ми смо понудили максимално што је могуће за приједлиог буџета. Неко је то одбио и сада каже – „Понудите поново нови приједлог буџета“. Имате град Бањалуку који не функционише и јавни превоз пред колапсом - рекао је Станивуковић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана