Завршен “Ћевап фест”: Бањалучки бренд у којем уживају сва чула

Милош Васиљевић
Завршен “Ћевап фест”: Бањалучки бренд у којем уживају сва чула

БАЊАЛУКА - Ћевап је бренд и заштитни знак града на Врбасу, а колико је ова делиција важна, најбоље су потврдили редови испред роштиљница и хиљаде туриста протеклог викенда, током тродневне манифестације “Ћевап фест”.

Ову манифестацију у претходне двије године стопирала је корона, а након паузе парк “Петар Кочић” преплавили су туристи. Мирис роштиља ширио се бањалучким улицама, а да пробају бањалучки ћевап, неки су превалили стотине километара. Из Марибора на “Ћевап фест” у Бањалуку стигао је Митја Јанц. 

- У Бањалуку сам дошао на наговор пријатеља који овдје живе, јер често причају о ћевапу, па сам хтио то да пробам. Укусно је, у шта сам се и увјерио. Ћевап је оригиналан, право уживање за сва чула, а манифестација је на високом нивоу. Одушевљен сам, вратићу се и догодине - казао је Јанц.

У новој дисциплини, брзом једењу велике порције, најбржи је био Омиљан Кресић. Он је појео велику порцију ћевапа за само минут и 34 секунде.

- Феноменалан је осјећај. Побиједио сам на такмичењу једући своје омиљено јело. У нашиј кући ћевапи се једу послије ручка - казао је, кроз смијех, побједник.

Након такмичења, овај гурман је кући отишао на бициклу, награди коју је освојио за брзину.

- Нисам имао посебну тактику, у овоме једноставно уживам - рекао је Кресић.

Промотор “Ћевап феста” Небојша Куштриновић истакао је “Глас” да је овај фестивал добре хране након краће паузе поново у Бањалуци.

- Ово је доживљај, а не само храна. У жижи интересовања је било и ко ће први најбрже појести порцију ћевапа. Трудимо се да ово заживи на прави начин, почели смо са “Ћевап фестом” прије пет-шест година. Стигла је корона, али чим је она посустала, одмах смо наставили манифестацију - рекао је Куштриновић.

Новина је и XXL порција, која је први пут прављена јуче.

- Први пут смо приказали нови производ на јеловнику ћевабџија. Ријеч је о XXL ћевапу, по идеји Мире Јањанина, коју смо прихватили. То је велика порција са већом лепињом за цијелу породицу. Имамо право да кажемо да је он наш бренд, али и производ са географским поријеклом и када се нађе на јеловнику било гдје у свијету, да знамо од чега је - казао је Куштриновић, додавши да се ћевап конзумирао и на чувеном Духовском вашару.

Из ћевабџинице “Стари рецепт” казали су да је цијена мале порције четири, а велике седам КМ, те да гости траже квалитет.

- Људи обожавају ћевапе, а то најбоље потврђују ове гужве. За ћевапе увијек има пара - казале су ћевабџије.

Ћевабџиница “Код Мује” има дугу традицију у граду, а како су рекли за “Глас Српске”, веома су задовољни одзивом.

- Људи једу често ћевапе, а ове манифестације потврда су тога - казали су из ћевабџинице “Код Мује”.

Квалитет меса

Вјечито је питање чији је ћевап најбољи. Бањалучки, травнички или сарајевски. Небојша Куштриновић ни ту нема дилему.

- Бањалучки је искључиво од јунећег меса, и то од оних најквалитетнијих дијелова, односно од плећке и врата. Велемајстори ћевапа чувају старе рецепте да бисмо сви ми скупа уживали у конзумацији. Убијеђен сам да је он најбољи, убијеђен сам - рекао је Куштриновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана