Затварају очи на помор младице у Врбасу

Катарина Шапоња
Затварају очи на помор младице у Врбасу

Екстремно високе температуре и низак водостај узроковали су помор рибе младице у ријеци Врбас, а како би се спријечила еколошка катастрофа неопходно је, кажу упућени, предузети хитне мјере, између осталог, привремено забранити риболов.

На тај проблем данима упозорава професор са Природно-математичког факултета (ПМФ) у Бањалуци Даворин Бајић, који је на потезу од Венеције моста па узводно примијетио помор младице, неколико великих риба у року од само два дана.

Према његовим ријечима, проблем јесте то што нико не реагује и иако је покушао да скрене пажњу, поједини су то, тврди, олако схватили и чекају да падне киша и вода надође.

- Требало је одмах узети узорке и урадити обдукцију угинулих риба, јер низак водостај, слаб проток и смањен ниво кисеоника доводе до бујања органских материја, односно ширења паразита. Јасно је да је била велика суша. Водостај и проток на ријеци Врбас је минималан мјесецима. Температура воде је знатно виша у односу на просјеке - казао је Бајић.

Додао је да је јасно и да све то доводи до измјене еколошких услова, што посљедично може довести и до изумирања младице, како у смислу измјене еколошких услова тако и у смислу појаве и развоја патогена који нападају младицу.

- Све ово може се окарактерисати као виша сила. Ту не би било ништа спорно да се реаговало и озбиљно приступило уоченом проблему. Надлежном риболовном друштву предложио сам да забрани риболов, док се услови на води не поправе, с обзиром на то да је сезона почела почетком септембра. Међутим, нико ништа није предузео. Не знам да ли је сличан помор рибе скоро био у ријеци Врбас - истакао је Бајић, који планира да се обрати и ресорном министарству и пољопривредној инспекцији.

Уредбом о црвеној листи заштићених врста флоре и фауне Републике Српске, коју је донијела Влада РС 18. децембра 2012. године младица је, подсјетио је он, уврштена на црвену листу заштићених врста.

- Према Међународној унији за очување природе (ИУЦН) младица је на основу степена угрожености обиљежена као “ендангеред” (ЕН), што значи да је врста озбиљно угрожена и да се суочава са веома високим ризиком од изумирања у блиској будућности - објаснио је он.

Младица представља бисер Врбаса и она би, поред значаја са еколошког аспекта и аспекта биодиверзитета, могла да има и велики риболовно-туристички потенцијал.

- Риболовци путују хиљаде километара и плаћају хиљаде евра да лове рођака младице, а код нас се може или би се могла ловити са градских обала - казао је Бајић.

Угинулу рибу примијетили су и бројни риболовци и шетачи који су протеклих дана пролазили поред Врбаса.

- У понедјељак сам шетао са унуком који је пришао води. Кренуо сам за њим, а у близини обале угледао сам двије угинуле рибе - казао је Милан С.

Морална обавеза

Даворин Бајић поручује да би младица и Врбас требало свима да буду већи циљ од ситних личних интереса.

- Уочени проблем није проблем само нас риболоваца и рибарског удружења, проблем је за цијелу друштвену заједницу и будуће генерације, стога осјећам моралну обавезу да обавијестим јавност о уоченом проблему и приступу његовог не/рјешавања - казао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана