Затражене информације од Дома “Рада Врањешевић”

Срна
Затражене информације од Дома “Рада Врањешевић”

БАЊАЛУКА - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је, по првим сазнањима о дешавањима у Дому за дјецу без родитељског старања “Рада Врањешевић”, затражило информације о предузетим активностима од те јавне установе, а, будући да је ријеч о изузетно осјетљивој тематици, од надлежних очекује заштиту малољетних лица.

Из Министарства су рекли Срни да су по првим сазнањима затражили информације о предузетим активностима и да ће по добијању званичних информација, на бази чињеница, одлучити о евентуалним поступцима у оквиру Закона о социјалној заштити.

“С обзиром на то да је ријеч о изузетно осјетљивој тематици, очекујемо од надлежних правосудних, инспекцијских и полицијских органа адекватно реаговање и поступак са циљем заштите малољетних лица”, навели су из Министарства.

У Министарству напомињу како имају у виду дјелокруг рада Дома “Рада Врањешевић” и улогу те установе у организованом облику социјалне заштите и обезбјеђењу социјално-здравствене заштите, васпитању и образовању и адекватном третирању потреба дјеце те оспособљавању за самосталан живот и рад са дјецом без адекватног родитељског старања.

Из ресорног министарства напомињу да се сви стручни и остали послови у социјалној заштити, посебно у установама које збрињавају малољетна лица, морају одвијати на начин да обезбиједе строгу повјерљивост података, поштовање интегритета и достојанства корисника.

Према сазнањима Алтернативне телевизије, бањалучка полиција је према налогу Окружног јавног тужилаштва јуче у Бањалуци ухапсила радника Дома “Рада Врањешевић”, те претресла просторије ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана