Затражен извјештај о Центру за социјални рад

Весна Поповић
Затражен извјештај о Центру за социјални рад

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић наредио је градској администрацији да најкасније до 5. јула припреми посебан извјештај о стању у Центру за социјални рад, након што је ова установа већ мјесецима под посебном пажњом јавности због навода о спорном усвајању дјеце и оптужби за мобинг на рачун актуелне директорице Вере Сладојевић.

Према незваничним информацијама у интерном документу, који је насловљен као "наредба", Радојичић је од Одјељења за културу, туризам и социјалну заштиту тражио да припреми тај документ, да би о њему било расправљано већ на првој, наредној сједници градског парламента.

Према налогу, неопходно је припремити документ који ће садржавати редовни извјештај о раду Центра за прошлу годину, али и налазе контроле комисије Министарства здравља и социјалне заштите из фебруара и јуна, те контроле инспекција рада, интерне градске ревизије "и сва друга акта који могу бити од значаја за сагледавање стања у установи".

На прошлој сједници Скупштине града на захтјев одборника са дневног реда је скинут извјештај о раду ове установе, уз образложење да не могу оцјењивати рад Центра све док не буде разјашњена ситуација у вези са медијским написима у такозваном случају "Канада", али и бројне оптужбе радника на рачун директорице.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС није било могуће добити информације о томе шта је комисија утврдила у овом центру.

- Поступак је завршен и у складу са законским прописима и  извјештај о њему достављен је надлежним институцијама - казали су у овом министарству.

Према појединим медијима, у случају "Канада" комисија је утврдила да нема доказа о подобности усвојитеља од надлежних служби из Канаде, да су стручни радници имали само један контакт са усвојитељима, да је прекршен Породични закон РС, јер дјеца нису имала старатеља пуних шест мјесеци. Навели су и да није било доказа да је збрињавање дјеце разматрано на сједници стручног вијећа Центра те да нису провјеравани ризико фактори, с обзиром на то да су дјеца промијенила животну средину, језик и културу. Један од пропуста је и тај што поступак непотпуног усвојења није вођен као међународни, иако су усвојитељи држављани Канаде.

 Без одговора

До закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели да добијемо коментар директорице Центра за социјални рада Вере Сладојевић о ситуацији у овој установи. Није одговарала на телефонске позиве, јер је, како сазнајемо, тренутно на путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана