Засједао Колегијум Скупштине града: Одборници режу савјете, комисије и одборе

Весна Поповић
Засједао Колегијум Скупштине града: Одборници режу савјете, комисије и одборе

Бањалука - Колегијум Скупштине града јуче је усагласио ставове о измјенама дијела Пословника о раду градског парламента и то без присуства представника Клуба одборника најбројније странке СНСД-а.

Измијењени пословник би требало да се нађе пред одборницима у јануару идуће године.

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан рекао је да се већ двије године политичке партије у Скупштини града безуспјешно покушавају договорити о коначном тексту новог пословника.

- Договорено је да се новим пословником смањи број радних тијела. То значи да је планирано спајање Комисије за мјесне заједнице и Комисије за утврђивање приједлога имена насеља, улица и тргова у једну као и спајање Комисије за привреду и Комисије за науку и научно-истраживачку дјелатност. Једно радно тијело би требало да буду и Комисија за вјерска питања и Савјет за националне мањине, а предвиђено је и стапање Савјета за социјалну политику и социјалну заштиту и Одбора за здравство у један савјет - казао је Балабан.

Нагласио да би новим пословником требало да буде уозбиљен рад радних тијела.

- Ако у радном тијелу за један документ не буде гласала већина чланова или буду уздржани, онда тај документ неће ићи на Скупштину града - навео је Балабан.

Казао је да је промјенама планирано да актуелни час траје 45 минута умјесто досадашњих 30 минута.

- Предложено је да се ограничи вријеме за постављање питања и вријеме за давање одговора. До сада је одборник имао три минута да постави питања, а пет минута је било предвиђено за одговор. Ако се пословник прихвати, предвиђено је два минута за два постављена питања и три минута за одговор. Новина је да би након добијеног одговора одборник имао право да да коментар на добијени одговор који би најдуже трајао три минута - рекао је Балабан.

Одборник ДНС-а Ненад Шибаревић рекао је да дискусија у вези са измјенама пословника нема смисла ако нису сви присутни.

- Каква је корист да се ми договоримо ако немамо мишљење Клуба одборника СНСД-а? Ако упутимо овакве промјене пословника на Скупштину града, они ће је амандманима само "разбуцати", тако да нећемо знати тачно како ће на крају изгледати тај документ - рекао је Шибаревић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Душко Рачић рекао је да због претходно заказаних обавеза у бањалучкој болници није могао присуствовати састанку колегијума.

- Свој изостанак на вријеме сам најавио - рекао је Рачић.

Ограничење

Новим пословником планирано је и временско ограничење за одлуке које не добију подршку Скупштине града. За разлику од тренутно важећег пословника, ако један документ не добије подршку одборника, може бити поново стављен на дневни ред сједнице градског парламента тек за три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана