Засједала бањалучка градска скупштина: Смањењем накнада уштеде до 200.000 КМ

Весна Поповић
Засједала бањалучка градска скупштина: Смањењем накнада уштеде до 200.000 КМ

Бањалука - Одлука о смањењу накнаде одборницима, која би у будућем периоду требало да износи око 630 КМ умјесто досадашњих 790 КМ, уз смањење броја чланова управних одбора, довела би до уштеда од 200.000 КМ.

Расправа о овој тачки дневног реда изазвала је највише полемике на јучерашњем засједању Скупштине града. Одборници нису имали директних примједби на само смањење, али дошло је до супротстављених ставова о висини умањења, поклањања у хуманитарне сврхе, помоћи грађанима и коме би, осим одборника, још могле бити умањене накнаде.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић рекао је да свако има своју политичку пропаганду и приступ хуманитарном раду.

- Плате функционера и службеника у градској администрацији од почетка велике економске кризе мање су за 10 до 15 одсто - рекао је Амиџић.

Одборници су разматрали и одлуке о организовању Градске развојне агенције и Туристичке организације, којима би број чланова управних одбора требало да буде смањен са пет на три.

- То је само почетак спровођења мјера које смо најавили у предизборној кампањи. Свака градска институција ће морати оправдати новац који се у њу улаже. Овим мјерама те смањењем накнада одборницима уштедјећемо око 200.000 КМ - рекао је Амиџић.

Истакао је да је разматрање консолидованог извјештаја о извршењу буџета града за првих пола године показало да су и даље забрињавајуће мали приходи од пореза на непокретности.

- Имамо велики број жалби грађана које су условљене распоредом зона. На наредној сједници за одређене зоне требало би да буду смањење накнаде за наредну годину, а у идућој години морамо прилагодити зоне стварном стању на терену - рекао је Амиџић.

Одборник ПДП-а Драшко Станивуковић је предложио да се одборници одрекну дијела своје накнаде у хуманитарне сврхе. Овај новац би био искоришћен како би 31 социјално угроженој породици био обезбијеђен божићни и новогодишњи ручак. Такође је предложио смањење износа одборничке накнаде на ниво најниже плате у РС.

С друге стране, поједини одборници из позиције и опозиције сматрају да се само ради о усклађивању одлуке за законом те да сви одборници издвајају од својих додатака и помажу грађанима којима је то потребно.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драшко Илић је рекао да ће ова странка подржати смањење одборничке накнаде.

- Противник сам тога да ова тачка буде коришћена као додворавање грађанима, како смо ми овдје да за грађане радимо бесплатно. Расправа је у једном дијелу изашла из оквира тачке дневног реда и била је бесмислена - рекао је Илић.

Расправљало се и одлуци о такси превозу која предвиђа да буде пролонгирано примјењивање правила да такси возила из удружења морају бити сиве боје, а такси фирме морају изабрати једну боју. Примјењивање одлуке треба да почне од 6. децембра идуће године.

Расправа па гласање

Убудуће на скупштинским засједањима прво ће бити расправљано о свим тачкама дневног реда, а након тога ће одборници гласати о свакој појединачно.

Јучерашња сједница била је прва у овом сазиву у којој је одржан актуелни час од 45 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана