Запослење прекида зачарани круг насиља

Јасмина Салопек
Запослење прекида зачарани круг насиља

БАЊАЛУКА - Економска независност и добијање посла којим ће моћи себи да обезбиједе храну и кров над главом пут је којим жртве насиља могу да изађу из зачараног круга злостављања.

Тврде ово у Фондацији “Удружене жене”, наглашавајући да је запошљавање важно и за жене које нису претрпјеле злостављање, јер њихово економско оснаживање представља превенцију насиља. Из фондације истичу да ће им то бити циљеви на “Интерактивном сајму запошљавања жена”, који ће бити одржан 23. марта од 11 до 15 часова, у Дому омладине.

Како су поручили из удружења за “Глас Српске” ово је трећи сајам који је организован у сарадњи са градом Бањалука и Предузетничким центром.

- Сајам је намијењен не само жртвама насиља, већ свим младим дјевојкама и женама које су у потрази за запослењем, преквалификацијом или промјеном посла - рекли су из удружења и додали да је само запослење и економска независност корак ка превенцији насиља.

Прошле године су, како су навели, имали 15 послодаваца који су на сајму представили оно што им је потребно, као што су додатни кадар, а неки су промовисали своје производе. Наглашавају да је заинтересованост сваке године све већа.

- За сада немамо званични списак послодаваца, надамо се да ћемо га ускоро имати. Послодавци ће у Дому омладине бити присутни са својим штандовима, гдје ће заинтересоване жене моћи прићи и попричати - појаснили су из Фондације “Удружене жене” и истакли да ће имати и панел-дискусију на којој ће представити младе и успјешне предузетнице.

- Такође придружиће нам се и компанија “Посао.ба”, која ће презентовати који су то програми подршке при запошљавању, као и отворене радне позиције. Сајам је јединствено мјесто и прилика да се, поред потражње запослења и остваривања контакта са послодавцем, повежу и са другим успјешним предузетницима и да чују нешто ново - истичу из ове фондације.

Поред града и Предузетничког центра, остварили смо и значајну сарадњу са Заводом за запошљавање, који ће позивати жене да се придруже сајму.

- Уколико и неки мушкарац дође на сајам, приступићемо му као и сваком другом заинтересованом клијенту - додали су из удружења.

Представници Фондације “Удружене жене” већ седам година реализују кампању “Запослењем прекидамо зачарани круг насиља”, у току које позивају послодавце да омогуће запошљавање најмање једне жене која је преживјела насиље у породици у току текуће године.

- Кампања има за циљ укључивање представника јавног сектора, као и привредних и приватних послодаваца у запошљавање жена које користе посебну мјеру подршке у Сигурној кући, склоништу за жене и дјецу жртве насиља у породици - поручују из Фондације “Удружене жене”.

Тема

Из Фондације “Удружене жене” истакли су да посјетиоце сајма од 13 часова очекује панел-дискусија на тему “Женско предузетништво - могућности и изазови”, а панелисткиње ће бити предузетнице Мара Пупчевић (МАПЛЕТ) и Нина Станаревић (ТИСА) те Ивана Зељковић (МојПосао.ба), модераторка ће бити Дијана Тепшић.

Заинтересовани сва додатна питања и информације могу добити позивом на број телефона 051/244-448 и 066/ 864-961 (контакт особа: Милица Богојевић) или 051/462-146 Фондација “Удружене жене” Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана