Запослење и градња горући проблеми у Бањалуци

Јасмина Перишић
Запослење и градња горући проблеми у Бањалуци

Бањалука - Откази, незапосленост и легализација објеката најчешћи су проблеми које су јуче изнијели грађани на редовној кафи са градоначелником Слободаном Гаврановићем.

Према ријечима првог човјека града, неки од ових проблема биће ријешени, као што је питање санације простора појединих објеката, али и запошљавања двоје грађана који нису постављали никакве услове и траже било какав посао.

- Велики друштвени проблем је незапосленост младих са факултетским дипломама, који ми годинама долазе на ове састанке, јер не могу стажирати и тако стећи услове за редовно запослење. Скоро да нема дефицитарних кадрова и то је велики проблем друштва - рекао је Гаврановић.

На притужбе неколико грађана да купљене станове не могу укњижити, ни располагати њима, Гаврановић је истакао да је град забранио коришћење неколико објеката за које инвеститор није извршио технички пријем.

- Ми смо инвеститорима издали одобрење за градњу, али их не можемо натјерати да изврше технички пријем. Једини начин да их приморамо на то је да у складу са законом забранимо коришћење тих станова док не буде извршен технички пријем - казао је Гаврановић.

Нагласио је да ни под којим условима не могу изаћи у сусрет оним грађанима који желе да граде без грађевинске дозволе.

- Било је и поплављених у Лазареву, чији су објекти срушени, а немају одобрења за грађење. Не може се почети градња док  не буде ријешено питање земљишта и папирологије. Требало је прво набавити потребну документацију за грађење па онда рушити објекат и градити нови.

Марина Чечар, која се обратила градоначелнику за помоћ при легализацији стана, каже да се суди са извођачем радова.

- Прије девет година сам, иако припадам породици погинулог борца, купила стан који сада не могу легализовати, јер су извођачи промашили пројекат. Заказали су ми састанак са начелником надлежног одјељења и заиста сам задовољна и хвала им. Извођач је давно угасио фирму и даље ћу водити спор док не добијем праведну пресуду - казала је Чечарева. Да свака кафа са градоначелником окупи све већи број грађана са све више проблема говори и чињеница да је овај пут на састанак дошло 32 Бањалучана, који су имали прилику да их градоначелник саслуша.

Споменик 12 беба

Предсједник Градске организације породица погинулих и несталих Станислав Бркић истакао је проблем санације простора у близини споменика који симболизује страдање 12 беба 1992. године.

- У близини споменика је грађено, а инвеститор простор око споменика није довео у првобитно стање - пожалио се Бркић. Слободан Гаврановић је рекао да ће инвеститорима послати налог да исправе пропусте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана