Занимљива туристичка понуда у Бањалуци: Ретро вожња олдтајмерима из 1905. године

Јелена Танацковић
Занимљива туристичка понуда у Бањалуци: Ретро вожња олдтајмерима из 1905. године

БАЊАЛУКА - Туристи у Бањалуци од данас ће моћи да се провозају у двије реплике аутомобила “форд Т” из 1905. године, а током вожње обилазиће најзначајније локације у граду.

Идеја је ово Бањалучанина Вујадина Савановића који се дуго бави угоститељством и туризмом. Он је за “Глас Српске” казао да је на ову замисао дошао прије неколико година.

- Бавим се издавањем апартмана и кроз контакт са туристима схватио сам да људи који овамо долазе заиста заволе Бањалуку, али да су постојећи садржаји недовољни и да их је потребно на неки начин оплеменити. Тако сам дошао на идеју да посјетиоцима пружим могућност да пробају нешто необично - рекао је Савановић за “Глас Српске”.

Нагласио је да су олдтајмери на електрични погон те да је вожња њима веома удобна.

- Сви заинтересовани током вожње добиће панорамску разгледницу Бањалуке. Рута ће обухватити најзначајније знаменитости нашег града. Планирано је да почетна тачка буде у парку “Петар Кочић”, док ће завршетак вожње бити код тврђаве Кастел - рекао је Савановић.

Он је нагласио да је вожња овим аутомобилима у ретро стилу потпуно нешкодљива за околину.

- Велика предност ових аутомобила је то што су електрични, а то је врло важно за екологију. Реализација идеје кренула је тако што сам ступио у контакт са једном компанијом која се бави производњом тих возила, а они су у међувремену добили лиценцу да производе реплике - казао је Савановић.

Истакао је да је за ову идеју добио велику подршку људи из свог окружења.

- Нисам добио ниједан негативни коментар на ову замисао. То ми је било довољно да моја душа буде испуњена, а исто тако ћу испуњавати жеље свих туриста који буду хтјели да виде сваки кутак наше Бањалуке - рекао је Савановић.

Стручни сарадник у Туристичкој организацији града Бањалука Младен Шукало казао је да ће ова новина значајно обогатити туристички садржај у граду.

- Вожња олдтајмерима омогућиће туристима да посјете и локације гдје је јавни градски превоз недоступан, као што су извори топле воде у Српским топлицама или рафтинг кањон - рекао је Шукало за “Глас Српске”.

Цијене

Вујадин Савановић је рекао да ће цијене вожње зависити од броја особа које ће се возити у олдтајмерима.

- Цијене ће се кретати између 20 до 30 марака, али то још није до краја дефинисано - казао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана