Занатлије и програмери под кровом Радничког

Весна Поповић
Занатлије и програмери под кровом Радничког

Бањалука - Градске власти су, за сада, одустале од укидања Радничког универзитета и ова установа ће највјероватније бити трансформисана у центар за преквалификацију и доквалификацију кадрова за занимања која недостају на тржишту рада.

Најавио је то градоначелник Игор Радојичић након јучерашње сједнице Скупштине града на којој одборници нису подржали извјештај о раду ове установе за 2016. годину. Резултати гласања, односно седам гласова за и 15 уздржаних су били прилично изненађујући с обзиром на то да је ова тачка дневног реда прошла без расправе.

- Раднички универзитет је превазиђена установа и његово укидање би било предложено да није дошло до афере "Наш дом". То је био основни разлог што није било предложено његово укидање - казао је Радојичић.

Додао је да су у току разговори у вези са трансформацијом те установе у центар за преквалификацију и доквалификацију.

- То не би било мјесто за штампање диплома, јер, нажалост, таквих установа има по БиХ, већ за школовање кадрова који су потребни тржишту рада, од обућара, бравара, заваривача, те радника у ИТ сектору. То би била јавна установа, али још није одређено како би била финансирана - казао је Радојичић и додао да догодине мора почети трансформација "Акване".

Шеф клуба одборника СНСД-а Зоран Поповић је рекао да су код гласања о извјештају Радничког били уздржани због резултата унутрашње контроле која је недавно урађена у тој установи. Није желио да прецизира шта је установљено, али је нагласио да, док год ти проблеми не буду ријешени, СНСД неће подржати извјештај о раду те установе.

Одборник ДНС-а Боран Босанчић је рекао да они подржавају рад институција које послују позитивно, али и концепт градоначелника за трансформацију те установе.

- Циљ је да се створе услови да они који желе да се преквалификују то могу да ураде у граду, а да не морају због тога ићи у Широки Бријег или негдје другдје - навео је Босанчић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац је навела да је извјештај био непотпун и да постоји много ствари које се могу побољшати. Директор Радничког универзитета Момчило Шавија рекао је да не разумије зашто се то десило.

- Пословали смо позитивно и испунили смо све планове. Извјештај је добио позитивну оцјену скупштинских радних тијела без примједбе и ресорног одјељења. Ако су одборници имали примједбе или им нешто није било јасно, могли су ме питати током расправе, али нико ништа није рекао - казао је Шавија који сматра да се ради о политичкој одлуци.

Одборници су јуче прихватили и консолидовани извјештај о извршењу буџета, те о кредитној задужености града за првих пола године, а Радојичић је нагласио да град све своје обавезе плаћа на вријеме.

- На добром смо путу да имамо одрживе јавне финансије и имамо могућност да улажемо новац у путеве, школе, вртиће и све остало - рекао је Радојичић и навео да је у међувремену обезбијеђена донација од 70.000 КМ за опремање једног вртића.

Нови директор

Конкурс за избор директора Центра за социјални рад је јуче затворен, а Игор Радојичић је рекао да нико није зацртан за директора те установе.

- Надам се да ћемо имати више квалитетних кандидата. Уколико у овом кругу то није случај, моја сугестија ће бити да се конкурс понови. Мали број људи испуњава тражене услове, а они који то могу и са којима сам разговарао нису заинтересовани за тај посао - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана