Жалба прави рупу у градском буџету

Весна Поповић
Жалба прави рупу у градском буџету

Бањалука - Уникредит конзорцијум у којем се налазе четири банке уложио је жалбу Градској управи на тендер за рефинансирање 73 милиона КМ дуга, што би могло довести до рупе у буџету, односно у питање реализацију плана градских власти да ослободе милионе марака за нове пројекте.

Потврдио је то јуче градоначелник Игор Радојичић нагласивши да жалба у овом тренутку одуговлачи поступак реструктурирања дуга.

- На тендеру најповољнија је била понуда НЛБ конзорцијума јер су имали најприступачнију каматну стопу. Стигла је жалба другопласираног Уникредит конзорцијума коју ћемо размотрити. Ако она заврши у Канцеларији за разматрање жалби при Агенцији за јавне набавке БиХ, тај поступак може трајати неколико година и цијели овај посао би могао да пропадне - казао је Радојичић.

Напоменуо је да је успјешно реструктурирање градског дуга претпоставка за стварање будућих финансијских аранжмана.

- Тиме би се смањио ниво задужености града са 18 на 11 одсто, што нам даје могућност да из неких нових кредитних средстава улажемо у нову топлану, водоводе или друге пројекте - објаснио је Радојичић.

Уникредит конзорцијум, који чине Уникредит банка, Нова банка и Комерцијална банка из Бањалуке те Уникредит банка из Мостара, посљедњег дана законског рока поднио је жалбу.

Понуде које су стигле на међународни тендер за рефинансирање градског дуга отворене су 31. марта. За овај посао борила су се два банкарска конзорцијума, а комисија која је била задужена за овај посао је процијенила да је бољу понудио доставио НЛБ конзорцијум у којем се налази седам банака, и то НЛБ банка, Рајфајзен банка и Сбербанка из Бањалуке те Зират банка Сарајево, НЛБ банка Сарајево, Шпаркасе БиХ и НЛБ Скопље. Овај конзорцијум понудио је камату од 3,84 одсто, док је Уникредит конзорцијум понудио камату од 4,4 одсто.

Иначе, Радојичић се јуче састао у Градској управи са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

- Преговарамо о њиховом могућем учешћу у изградњи нове топлане. Они би помогли граду да обезбиједи новац који нам је потребан за учешће у том пројекту од око 15 милиона КМ. Исто тако, разговарали смо и о финансијском аранжману за реализацију пројеката снабдијевања водом и канализације. За приоритете нам је потребно 10 милиона евра што би било уложено у пројекат "Црно врело" за изградњу мреже у Јагарама, Верићима, Чесми те у улицама Краља Александра, Јовице Савиновића и слично - казао је Радојичић.

Комисија без кворума

Прва сједница Комисије за Етички кодекс није одржана јуче јер није било кворума, односно нису се појавила три члана ове комисије. На састанак су дошли предсједник Комисије Стојан Вукајловић (ДНС) и Момчило Антонић (СНСД), свој изостанак је једини оправдао независни одборник Зоран Талић, док се Драшко Станивуковић (ПДП) и Владимир Мирошљевић (НДП) нису појавили у заказаном термину нити су обавијестили о разлозима изостанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана