"Жак турс" тражи поништење одлуке о одабраним фирмама за градски превоз

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Радници и руководство бањалучког превозника "Жак турс" протестовали су данас у бањалучком Парку Младен Стојановић јер на посљедњем тендеру нису задржали линије на којима су 20 година превозили путнике и затражили од града Бањалуке поништење одлуке о избору фирми које ће у наредних седам година бити задужене за градски превоз.

Предузеће је по овом случају тужило град Бањалуку, а данас најавило да ће се са својим проблемом обратити и новоизабраном градоначелнику Драшку Станивуковићу.

Сувласник предузећа "Жак турс" Жарко Гаковић тврди да су преварени и изиграни и да су, како је рекао, тендери намјештени и припремљени само за одређене превознике.

"Град је на свом сајту објавио да је и Жак турс био на списку да ће наставити да врши превоз у граду, да би након интервенције неких превозника, ми били уклоњени са списка", изјавио је Гаковић новинарима.

Он је навео да ова фирма, чији је сувласник, запошљава 40 радника, послује више од 20 година, као и да редовно измирује све обавезе, због чега сматра да заслужује да добије групу линија.

Гаковић је рекао да "Жак турс" тренутно одржава трасу линија број осам и двије приградске линије Бањалука-Голеши и Бањалука-Горња Пискавица, које сматра непрофитабилним и тражи да добију линију број шест, која за собом повлачи још осам приградских линија и много је профитабилнија.

Он истиче да, након више од двије деценије, не жели раднике да остави без посла и да, како је рекао, није у реду да од осам профитабилних линија, један човјек држи пет, док други немају ништа.

Из Градске управе Бањалука речено је Срни да тврдње представника предузећа "Жак турс" нису тачне.

Из градског Одјељења за саобраћај и путеве наводе да предузеће "Жак турс" није ни учествовало на јавном позиву који је објављен 1. августа и трајао 30 дана, да уопште нису преузели документацију за учешће, па се нису ни упознали о критеријумима за избор превозника и уговорним обавезама.

Из Градске управе су нагласили да је на одлуку о избору превозника, иако није учествовало, предузеће "Жак турс" уложило приговор градоначелнику Игору Радојичићу, који је одбијен.

"Након одбијања приговора, одлука о избору превозника је постала коначна /сходно члану седам Правилника о Јавном позиву за вршење јавног градског и приградског превоза на подручју града Бањалуке/ и 16. новембра су закључени уговори са превозницима", навели су у Градској управи Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана