Заједничким снагама против делинквенције

В. П.
Заједничким снагама против делинквенције

Бањалука - Протокол о мултисекторској сарадњи и координацији треба да успостави квалитетнију сарадњу и координацију надлежних субјеката града у превенцији малољетничке делинквенције и заштити права дјеце која дођу у сукоб са законом.

Овај докуменат су јуче потписали градоначелник Игор Радојичић и представници Центра за социјални рад, Актива директора основних и средњих школа, Дома здравља, Министарства унутрашњих послова РС, Окружног јавног тужилаштва и Основног суда у Бањалуци, Казнено-поправног завода Бањалука, те удружења "Про фамилија" и "Нова генерација".

Сваки потписник има задатке у оквиру редовних или додатних активности које се односе на заштиту права дјеце, на малољетничко преступништво и на превентивно дјеловање да не дође до таквих догађаја.

Град је већ предузео низ корака у овој области, а један од њих је акциони план превенције малољетничког преступништва и примјене алтернативних мјера од 2015. до 2017. године. Главни окружни јавни тужилац Желимир Лепир казао је да је задовољан што је потписан протокол.

- Заједно ћемо радити на заштити дјеце која игром случаја или на други начин дођу у сукоб са законом - казао је Лепир.
Замјеник предсједника Основног суда у Бањалуци Драган Улетиловић истакао је да је протокол - корак УНИЦЕФ-а БиХ и Бироа за људска права да се поједина рјешења из Закона о малољетницима, који је ступио на снагу 1. јануара 2016. године, конкретно и примијене у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана