Захтјеви већи од буџетског колача

Весна Поповић
Захтјеви већи од буџетског колача

Бањалука - Захтјеви за рјешавање појединачних инфраструктурних проблема у градским насељима и молбе за повећање износа новца за лица са посебним потребама и борачку популацију доминирали су на централној јавној расправи о нацрту буџета града за 2016. годину која је одржана у Банском двору.

У двоипочасовној дискусији о расподјели буџетског колача у износу од 128,2 милиона КМ представници појединих мјесних заједница, удружења и покоји грађанин својим излагањем су покушали да скрену пажњу на проблеме који их муче у нади да ће бити уважени. За већину та нада је била смјештена у осам одсто или 9,5 милиона КМ, за колико је планирано да буде већи буџет за 2016. годину у односу на овогодишњи ребаланс.

Предсједник Савјета МЗ Петрићевац Рушко Петровић је рекао да је хитно потребна изградња канализационе и водоводне мреже у улици Јовице Савиновића. Додао је да је катастрофално стање у улицама Бранислава Нушића и Купрешкој јер је, како тврди, угрожена безбједност ђака који иду према ОШ "Милош Црњански".

У име групе грађана из улице Вида Њежића, Ненад Станић је указао на потребу изградње секундарног водоводног система и канализације.

- Срамота је да два и по километра од центра града људи немају канализацију. Људи су приморани да се прикључују на магистрални водовод Бањалука - Челинац и питање је докле ће тај систем моћи снабдијевати повећан број потрошача - рекао је Станић.

Поред тога, из МЗ Ада су тражили да идуће године буде изграђена канализација на Булевару војводе Степе Степановића и ријешен проблем пута у улици Новака Пивашевића. Други учесници расправе су тражили да у насељу Старчевица буде направљено аутобуско стајалиште у улици Косте Јарића, да се заврши обнова друштвеног дома у Драгочају, асфалтира 2,5 километара пута у Рекавицама, реконструише пут у Куљанима који иде према основној школи, заврши пут за Пријечане, да се изврши регулација корита Широке ријеке те износили бројне друге захтјеве. 

Неда Бошковић испред хуманитарне организације "Партнер" изразила је бојазан да новац који је планиран за потребе персоналне асистенције неће бити довољан.

- Знамо да град није обавезан да издваја новац за те намјене и захвални смо што се наше потребе узимају у обзир. У идућој години планирано је њено смањење са 200.000 КМ на 100.000 КМ - рекла је Бошковићева.

На веће потребе становника са посебним потребама указао је и Радован Ристић из Удружења дистрофичара регије Бањалука.

- Буџетом би требало да буде планиран већи износ за потребе лица са инвалидитетом - додао је Ристић.

Директор Центра за социјални рад Вера Сладојевић је рекла да планирани новац за 2016. неће бити довољан.

- За проширена права смо тражили око три милиона КМ, а добили око 2,5 милиона - навела је и додала да им тренутно недостаје 470.000 КМ за исплату основних права социјалних категорија.

Расподјелом новца нису задовољни ни у Градској борачкој организацији. Сматрају да је требало да буде планиран већи износ за одржавање и  изградњу споменика и за стамбено збрињавање борачких категорија.

- Да бисмо ријешили проблем тих породица требало би нам око милион КМ, а буџетом је планирано око 330.000 КМ - рекао је Горан Рогић, предсједник те организације.

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић је рекла да не могу удовољити свим захтјевима.

- Новцем који имамо на располагању покушавамо да испоштујемо потребе свих, од културе па до издатака за социјалне категорије - истакла је Јовандићева.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић је рекао да све што су грађани тражили треба граду.

- Проблем је што немамо довољно новца, јер би требало 20 годишњих буџета да се испуне захтјеви. Имамо на располагању 23 милиона КМ, а од тога 13 милиона за одржавања. На основу сугестија грађана покушаћемо да саставимо листу приоритета - рекао је Новаковић.

Одборници

Јавној расправи присуствовало је девет одборника од укупно 31.

Из реда СНСД-а били су Ненад Талић и Дарко Сабљић, из ДНС-а Будимир Балабан и Брацо Плавшић, СДС-а Александар Петковић, Ђорђе Умићевић и Младен Кајкут, СП-а Мира Галић и самостални одборник Миленко Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана