Заборављени у оку камере

Весна Поповић
Заборављени у оку камере

Бањалука - Ученици три одјељења завршних разреда Гимназије уприличили су изложбу фотографија "Заборављени" за коју кажу да представља друго лице града.

На фотографијама су представљени њихови суграђани које свакодневно сусрећу у парковима, на улицама, на путу од школе до куће, али они које не чека топли оброк, мјесто гдје ће преспавати, довољно воде да се окупају.

У реализацији овог пројекта ученицима је помагала професор филозофије и социологије Јелена Дошлов.

- Често нисмо ни свјесни колико основне ствари у животу, као топао дом, узимамо здраво за готово. Нисмо ни свјесни да велики број наших суграђана то нема - објаснила је Дошлов.

Према њеним ријечима, ученици су имали задатак да на путу од куће до школе камерама мобилних телефона забиљеже свакодневицу и сурову реалност.

- У питању су тренуци који би се могли назвати потресним, када су се питали зашто то мора бити тако. Веома дуго волонтирам и сматрам да човјек није човјек ако не осјети бригу за добробит заједнице и тај осјећај настојим да пренесем ученицима - прецизирала је Дошлов.

Додала је да је у пројекту учествовало 90 ученика, а изабрани радови су под симболичним називом "Заборављени" били изложени у галерији УДАС.

- Изабрали смо 40 радова, али због величине галерије одлучили смо да изложимо 20 најупечатљивијих. Наредних дана у холу школе биће постављено свих 40 фотографија - казала је Дошлов.

Један од учесника овог пројекта Лука Тривуновић је рекао да су ове фотографије израз искреног саосјећања са људима који немају оно што он и његови вршњаци имају.

- Жељели смо да покажемо да нису заборављени и да неко мисли на њих. Знамо да постоје и свјесни смо да наше фотографије неће пуно промијенити у њиховим животима, али бар ћемо им показати да знамо да су ту - нагласио је Тривуновић.

Додао је да, иако ове фотографија нису велике резолуције или композицијски савршене, битан је њихов садржај.

Његова вршњакиња Ивана Сандаљ је рекла да се трудила да буде непримјетна док је фотографисала.

- Неко ко тај дан није сигуран да ли ће наћи нешто да поједе њему сигурно није до фотографисања - додала је Сандаљ.

Помоћ

Почетком седмице ови ученици су организовали хуманитарну акцију под називом "Наше срце куца за ваше срце" у којој су сакупили 300 КМ. Новац ће бити уручен вишечланој породици у којој родитељи нису запослени из насеља Обилићево.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана