За запошљавање нових радника и самозапошљавање 850.000 КМ

Срна
За запошљавање нових радника и самозапошљавање 850.000 КМ

Бањалука - За додјелу субвенција за запошљавање нових радника и самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима у буџету града Бањалука планирано је 850.000 КМ и то 600.000 КМ за запошљавање и 250.000 КМ за самозапошљавање.

Према новом Правилнику о условима и начину остваривања субвенција за запошљавање нових радника и самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима усвојеном на посљедној сједници градског парламента, субвенције ће се додјељивати на основу јавног позива који ће бити објављен крајем јуна.

Како је наведено у Правилнику, субвенције су намијењене привредним друштвима и самосталним предузетницима, пословним јединицама привредних друштава и издвојеним пословним просторијама самосталних предузетника регистрованим на подручју града.

Када је ријеч о субвенцијама за самозапошљавање - оне су намијењене незапосленим лицима која су најмање мјесец дана била пријављена на евиденцији Завода за запошљавање - Биро Бањалука.

Привредни субјекти и самостални предузетници који обављају производну дјелатност за ново запошљавање могу остварити право на 50 одсто од укупних средстава предвиђених за додјелу субвенција, послодавци који обављају занатску дјелатност 30 одсто, те послодавци који обављају трговинску и услужну дјелатност по 10 одсто укупних средстава предвиђених за додјелу субвенција.

За самозапошљавање лица у производним дјелатностима обезбјеђују се средства у износу од 50 одсто укупних средстава предвиђених за додјелу субвенција и то за самозапошљавање у занатским дјелатностима 20 одсто, а за самозапошљавање лица која ће се бавити трговинском, услужном и дјелатношћу старих и умјетничких заната по 10 одсто од укупних средстава предвиђених за субвенције.

За ново запошљавање послодавци могу остварити право на један од подстицаја максимално за 10 радника који морају бити пријављени најмање мјесец дана на евиденцији Завода за запошљавање - Биро Бањалука.

Субвенције се додјељују за започињање сопственог бизниса, уз услов да дјелатност наставе обављати најмање 24 мјесеца од дана регистрације, а према утврђеним критеријумима.

Правилником је уведено и бодовање, па ће предност имати послодавци који запосле члана породице погинулог борца, лице са инвалидитетом или ратног  војног инвалида, члана породице са четворо и више дјеце, младе без родитеља, приправнике, борце прве категорије или лица старија од 45 година.

Предност ће имати и лица која се самозапошљавају, а која имају статус ових категорија.

Како је прописано Правилником, право на субвенцију не могу остварити удружења грађана, дјелатности из области игара на срећу, државни органи, организације и други корисници буџетских средстава, као ни они који су користили средства по другом програму запошљавања или самозапошљавања, а нису реализовали уговорну обавезу по неком од претходних програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана