За вјеридбу потребно троје - дјевојка, момак и фотограф

Јована Ивановић
За вјеридбу потребно троје - дјевојка, момак и фотограф

БАЊАЛУКА - Пратећи свјетске трендове бројни Бањалучани одлучили су да празнично фотографисање препусте вјештим рукама професионалаца, па су мајстори овог заната протеклих дана имали пуне руке посла.

Упркос општој беспарици, помама за овим фотографијама је све већа, а оно што нуде професионални фотографи постало је умијеће.

Свадбе, матуре, крштења и рођендани готово да се не могу замислити без професионалног фотографа, док многе породице већ традиционално за вријеме божићних и новогодишњих празника позирају у фото-студију. 

Занимљиво је да млади парови све чешће ангажују фотографе и када су у питању посебни догађаји, као што је вјеридба. Због тога се у шали каже да је за вјеридбу потребно троје - дјевојка, момак и фотограф. Част да учествује у једном од најважнијих тренутака сваког пара имао је фотограф Душан Вученовић коме ће овај догађај остати у лијепом сјећању.

- Посебно сам био инспиративан када је момак запросио дјевојку, а таква ситуација се није десила само једном. У тим тренуцима је фотограф “саучесник у дјелу”, јер сам ја тај који је сакрио прстен и “насамарио” дјевојку да се окрене - казао је фотограф Душан Вученовић.

Да је жеља за лијепом фотографијом јача од беспарице потврдили су бројни бањалучки фотографи који истичу да су имали пуне руке посла прошле, а добро им је почела и ова година.

Вученовић, чији снимак на друштвеној мрежи “Инстаграм” биљежи више стотина хиљада прегледа, казао је за “Глас Српске” да је лани много суграђана било заинтересовано за фотографисање у студију.

- Иако је сценографија са “фићом” у 2021. години попримила многе позитивне критике, и прошлогодишња сценографија никог није остављала равнодушним. Ради се о америчком духу, а водио сам рачуна да амбијентом буду задовољни и најмлађи - казао је Вученовић.

Фотограф Недјељко Матић каже да су све његове колеге задовољне ангажманом. Кућна атмосфера, коју је он изабрао за празнични амбијент у свом студију, била је пун погодак.

- Требало ми је око седам дана да припремим цјелокупни новогодишњи амбијент, а опремање је било забавно и трудио сам се да зимска чаролија буде приоритет - рекао је  Матић.

Како каже, припреме су већ почеле у новембру, а исто тако и позиви грађана који су жељели новогодишње фотографисање.

- Овим послом се бавим неколико година, а колега је предложио да умјесто њега украсим новогодишњи студио и тако је све почело. Када породице дођу на фотографисање, највише се родитељи брину о бебама како би биле што фотогеничније - казао је Матић, који је студио украсио лампицама и пакетићима. Казао је да је са двије сценографије оживио ову новогодишњу чаролију, а цијене се крећу од стотину марака па надаље.

За вријеме празничне чаролије, која мами грађане да обиљеже долазак нове године како каже фотограф Катарина Марчета, незаобилазни су новогодишњи и божићни детаљи.

Према њеним ријечима најљепше фотографије су са малишанима.

- Родитељи своју дјецу сређују у новогодишњем стилу и немогуће им је одољети, а и камера их воли - рекла је Марчета и додала да је у декорисање студија потребно уложити много времена, труда и рада, јер детаљи играју велику улогу.

Труднице

Душан Вученовић је рекао да представнице њежнијег пола традиционално радије позирају пред објективом него мушкарци.

- Дјевојке су веома заинтересоване за фотографисање, посебно труднице, чије су фотографије једне од најљепших. Цијене се крећу од 130 марака, па надаље - казао је Вученовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана