За уређење корита потока и Врбаса милион КМ

В. П.
За уређење корита потока и Врбаса милион КМ

Бањалука - У уређење корита потока Подстранац и Јуларац као и израду пројекта за уређење корита ријеке Врбас, којима би требало да буде умањен ризик од поплава, Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и Градска управа уложиће у наредном периоду око милион КМ.

Према ријечима в.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петра Билчара, недавно су одобрени пројекти које је град кандидовао према УНДП-у.

- Први је уређење корита потока Подстранац и Јуларац у које ће бити уложено 400.000 долара, а 30 одсто средстава ће  обезбиједити  град. Припремљена је техничка документација на основу које ће УНДП расписати тендер за извођење радова - казао је Билчар.   

Истакао је да ће уређењем бити смањен ризик од штете узроковане појавом великих падавина те избјегнуте катастрофалне посљедице које су задесиле Бањалуку током поплава 2014. године. Објаснио је да се други односи на израду пројектне документације за уређење десет километара корита ријеке Врбас са обје стране корита.

- Она ће дати конкретна техничка рјешења за уређење водног режима, с циљем смањења штетног дјеловања великих водостаја. Омогућиће фазно уређење обале, а осим заштите од поплава, грађанима ће омогућити прилаз на обале ријеке. УНДП ће у потпуности финансирати израду те документације и то са око 300.000 КМ - рекао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана